Organizatori događanja su Udruga Slobodna Država Rijeka, Coppieters foundation i Muzej grada Rijeke u suradnji s Društvom za povijesna istraživanja iz Rima (Società di Studi Fiumani), Zajednicom Talijana Rijeka i Institutom Liszt – Mađarski kulturni centar Zagreb. Skup su podržali Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Skupu su prisustvovali zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan, tajnica Udruge Slobodna Država Rijeka Laura Marchig, Melita Sciucca ispred Comunità degli Italiani di Fiume, veleposlanik Republike Mađarske nj.E. Csaba Demcsák koji su iznijeli uvodne riječi, a putem videoveze javili su se i predsjednik Udruge riječkih Talijana u svijetu Franco Pappetti, direktor Societa di studi Fiumani Marino Micich i Antonello Nasone ispred Coppieters Foundation.

Zamjenica gradonačelnika na samom je početku zahvalila svima koji su dali svoj doprinos organizaciji ovoga događanja te izlagačima i gostima. „Giovanni de Ciotta, ostavio je neizbrisiv trag u povijesti Rijeke kao dugogodišnji gradonačelnik u najuspješnijem razdoblju grada, krajem 19. stoljeća. Bio je na čelu grada od 1872. do 1896., tijekom takozvane idile između Rijeke i Budimpešte, a Ciottine se godine smatraju zlatnim godinama našega grada“, dodala je zamjenica Krpan te se također osvrnula na višejezičnost današnjeg događanja. Naime, govornici su pričali na talijanskom, hrvatskom i engleskom jeziku “što također svjedoči o povijesnoj multikulturalnosti našega grada”, zaključila je zamjenica Krpan.

U sklopu konferencije također je predstavljen i zbornik radova s prošlogodišnje konferencije povodom stogodišnjice osnutka Slobodne Države Rijeka kojeg je predstavio njegov urednik Danko Švorinić. Urednik se osvrnuo na važnost svih deset objavljenih znanstvenih radova te se zahvalio svima koji su doprinijeli ilustraciji, istaknuo je, “jednog zaista raritetnog povijesnog razdoblja“.

Izlagači i teme ovogodišnje konferencije su:

 • Luc Boeva: NEOPHODNOST MJESTA SJEĆANJA: Sjećanje, demokracija, historiografija, identitet  ne mogu bez naslijeđa. Slučaj za arhiviranje (zajednice)
 • Antonello Nasone: DJELO SJEĆANJA, IDENTITETA I PONOVNO PRISVAJANJE POVIJESTI
 •  Gábor Zsigmond: Predstavljanje grada, RIJEKA-FIUME NA IZLOŽBAMA OD SVJETSKE IZLOŽBE (1873.) DO MAĐARSKE MILENIJSKE IZLOŽBE (1896.)
 •  Róbert Török: UTJECAJ MAĐARSKE KONDITORSKE INDUSTRIJE NA INDUSTRIJSKI RAZVOJ GRADA RIJEKE
 • Igor Žic: GIOVANNI DE CIOTTA – KRONOLOGIJA
 • Ljubinka Toševa Karpowicz: ELABORAT G. DE CIOTTE O ZNAČAJU SUESKOG KANALA ZA TRGOVAČKE ODNOSE UGARSKE. Izvješće upućeno  Trgovačko-obrtničkoj komori u Pešti -Budimu 1870.godine
 • Damir Grubiša: GIOVANNI CIOTTA I RAĐANJE RIJEČKE „GRAĐANSKOSTI“
 • Ervin Dubrović: CIOTTA IZMEĐU GRADSKE AUTONOMIJE I MAĐARSKE IDILE
 • Imre Juhász: PRAVNA POZADINA RAZVOJA U DOBA CIOTTE
 •  Marko Medved: CRKVENE PRILIKE U RIJECI U RAZDOBLJU GRADONAČELNIKA CIOTTE
 • Márton Pelles: POVIJEST KOMPANIJE ADRIA ROYAL SEA NAVIGATION IZ RIJEKE – FIUME (1874.–1914.)
 • Ivan Jeličić: UNAPRJEĐENJE MORALNE I MATERIJALNE DOBROBITI RADNIŠTVA, RADNIČKA UDRUŽENJA U NAGODBENOJ RIJECI
 • Giovanni Stelli: KULTURNA NACIJA NASUPROT NACIONALIZMIMA U RIJECI U RAZDOBLJU 1868.-1941.

Snimku znanstvenog skupa koji se prenosio uživo iz Gradske vijećnice možete pogledati na YouTube kanalu Grada Rijeke na poveznici: https://youtu.be/zpD-QhtQWQs