Prvi krug natjecanja na temu “intergalaktička čudovišta” održan je u rujnu kada se prijavilo ukupno 18 natjecatelja. Najboljih deset je zatim odabrano od strane stručnog žirija te glasovima publike putem Instagrama.

U samo finale se plasiralo 10 natjecatelja iz Hrvatske i regije: Stella Radosavljević, Marija Vučetić, Tena Štabarković, Antonio Jurman, Martina Ružić, Jelena Wehn, Ana Juras, Marija Šimac, Maša Mihaljčić i Marko Kriste. U finalnom krugu natjecanja izrađivali su filmske maske na temu “Venom”, popularnog antiheroja iz Marvelove radionice. Za izradu šminke i prostetike imali su točno 3 sata u posebno pripremljenoj Rikon SFX zoni. Finalisti su se svojim SFX vještinama, talentom i kreativnošću borili za nagradni fond u iznosu od 8.000 kuna i titulu The 1st Rikon SFX Makeup Artist 2022. uživo pred publikom i renomiranim stručnim žirijem.

Stručni žiri predvodila je počasna gošća Rikona 2022., Nikolina Zaninović Kokotović, prepoznata i međunarodno nagrađivana hrvatska vizažistica. Članice stručnog žirija bile su Kristina Atletić, vizažistica i mentorica na Učilištu Profokus, Ana Marija Rubić, vlasnica tvrtke Conure Beauty i general manager za Kryolan Professional make-up Hrvatska, Martina Krajinović Gülsün, vlasnica Kallos brenda i osnivačica Kallos Beauty Akademije, te Marina Mamić, zagrebačka vizažistica čije su make-up transformacije postale hit na društvenim mrežama, a izniman talent doveo ju je na mjesto glavne vizažistice popularnog showa “Tvoje lice zvuči poznato”.

Pobjednica SFX natjecanja je Marija Šimac iz Trogira

Iz mnoštva iznimno kvalitetnih i vizualno atraktivnih radova izdvojila su se tri. Treće mjesto osvojila je Maša Mihaljčić, drugo mjesto pripalo je Mariji Vučetić, a pobjedu je odnijela Marija Šimac i tako osvojila titulu The 1st Rikon SFX Makeup Artist 2022. Svog SFX favorita birala je i publika glasanjem putem aplikacije. Nagrada publike također je pripala Mariji Šimac. Marija dolazi iz Trogira i veliki je zaljubljenik u make-up i umjetnost. “Venoma” je izradila na svojoj sestri Ivani koja joj je velika podrška. 

Ovogodišnje izdanje Rikona u sklopu bogatog programa sadržavalo je i radionice te predavanja na temu filmske šminke. U petak je Nikolina Zaninović Kokotović izradila rekonstrukciju lika “The Hound” iz Igre prijestolja, nakon čega je održana i radionica filmske fotografije koju je vodio fotograf Petar Krajačić Vilović. Učilište Profokus je održalo radionicu SFX za početnike (osnove filmske šminke), a u nedjelju interaktivnu radionicu za mlade na temu dizajna. Posjetitelji u nedjelju popodne uživo mogu pogledati jednu od legendarnih make up transformacija Marine Mamić.

Konvencija fantastike Rikon jedinstvena je manifestacija koja se održava od 1997. godine i sadrži bogatu tradiciju odlične atmosfere, umrežavanja i druženja, fantastičnih znanstvenih predavanja i panela, odličnih rasprava, te niz vrhunskih sudionika programa. Više o Rikonu možete saznati na webu www.rikonrijeka.com i na društvenim mrežama.

Kalendar događanja