Udruga „3. zmaj“ iz Rijeke u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka i ove godine dodjeljuje književnu nagradu Artefakt, već dvanaestu godinu za redom, za najbolja književna djela hrvatske spekulativne fikcije koja su objavljena tijekom prethodne kalendarske godine.

Ovogodišnja dobitnica nagrade u kategoriji kratke priče je Nikolina Pavleković za priču „Čovjek bez prošlosti“. Laureat u kategoriji srednje priče je Ivana Delač za priču „Lovac na planine“, dok je nagradu u kategoriji duge priče dobila Martina Frka Miletić za roman „Pripovjedačica“.

U suradnji s čitateljskim klubovima Gradske knjižnice Rijeka zasebno se vrednuju najbolja djela za djecu i mlade. Tako je nagrada za najbolje djelo namijenjeno djeci pripala Milani Vuković Runjić za roman „Tajna šuplje kule“, a najboljim djelom young-adult kategorije proglašen je roman „Gost u mojoj tami“ Mislava Pasinia.

Idejno rješenje nagrade ove godine potpisuje riječka umjetnica Bojana Butković.

Svečana dodjela nagrada održat će se 8. listopada na konvenciji fantastike Rikon, u prostoru FFRI i UFRI na sveučilišnom kampusu. Više o Rikonu saznajte na web stranici RikonRijeka.com ili na društvenim mrežama.

Za idejno rješenje nagrade zaslužna je riječka umjetnica Bojana Butković

Za idejno rješenje nagrade zaslužna je riječka umjetnica Bojana Butković

Dobitnici nagrade Artefakt 2022 u pet kategorija:

Kratka kategorija: Nikolina Pavleković – “Čovjek bez prošlosti”

Srednja kategorija: Ivana Delač – “Lovac na planine”

Duga kategorija: Martina Frka Milotić – “Pripovjedačica”

Roman za djecu: Milana Vuković Runjić – “Tajna šuplje kule”

Roman za mlade: Mislav Pasini – “Gost u mojoj tami”

Udruga “3. zmaj” aktivno provodi projekte na području Rijeke od 2005. godine, usmjerene i prilagođene mladima, djeci, te široj publici.

U 16 godina djelovanja, Udruga je provela desetke većih projekata te mnoštvo manjih aktivnosti, na kojima je sudjelovalo je više od 28.000 mladih osoba iz Primorsko-goranske županije, Hrvatske ali i inozemstva.

Posebno se ističe Rikon, konvencija fantastike i jedinstveni festival u Rijeci, koji svake godine broji sve veću domaću i stranu publiku, a 2014. i 2015. godine Udruga je organizirala i “Mjesec fantastike”, niz aktivnosti za djecu i mlade na kojima su sudjelovali brojni partneri iz Rijeke.

(Foto: Udruga 3. zmaj, Rikon press)