U sklopu konvencije fantastike Rikon koja će se održati od 29. rujna do 1. listopada 2023. na kampusu Sveučilišta u Rijeci, Udruga “3. zmaj” donosi novo i bogatije izdanje hrvatskog natjecanja filmske šminke i specijalnih efekata – SFX Croatia Makeup Natjecanje koje ove godine obećava još veću dozu kreativnosti, talenta i spektakularnih transformacija. Natjecanje okuplja entuzijaste i ljubitelje filmske šminke neovisno o tome jesu li amateri ili profesionalci koji su spremni demonstrirati svoje vještine, maštovitost i tehničko umijeće u stvaranju nevjerojatnih transformacija.

Finale se održava u nedjelju, 1. 10. 2023. godine, uživo na Rikonu, gdje će finalisti uživo aplicirati maske, specijalne efekte i šminku na svoje modele te pružiti publici dašak doživljaja filmskog seta.

Ovogodišnje izdanje donosi temu inspiriranu igrom i serijom “The Last of Us”, a 8 finalistica će se boriti za titulu najbolje stvarajući SFX maske. Posjetitelji će moći iskusiti dašak pravog filmskog seta te se fotografirati s 8 zombi čudovišta u nedjelju poslijepodne, po završetku natjecanja.

Natjecanje se sastojalo od dva preliminarna kruga, u kojima su kandidati svojim SFX vještinama impresionirali publiku, ali i sudački panel, koji je pažljivo procijenio svaki detalj i odabrao najbolje od najboljih. Sudjelovanje na ovom natjecanju pruža nevjerojatnu priliku za izlaganje brojnoj publici, umrežavanje i dobivanje povratnih informacija od vrhunskih domaćih profesionalaca iz svijeta vizažizma, ali i šansu za osvajanje bogatih nagrada.

Nagradni fond od čak 3.000€ uključuje novčane nagrade za prva tri mjesta i nagradu publike te sponzorske poklon pakete za sve finaliste. Pobjednik/ca osvaja titulu “Rikon SFX Makeup Artist 2023” i glavnu nagradu natjecanja: individualnu edukaciju filmske maske pri Učilištu Profokus pod mentorstvom Tatjane Tomšić, članice stručnog žirija, u vrijednosti 1.300€!

Stručni žiri predvodi idejna začetnica natjecanja – Nikolina Zaninović Kokotović, prepoznata i međunarodno nagrađivana hrvatska vizažistica, a tu su i Kristina Atletić, vizažistica i mentorica na Učilištu Profokus, Tatjana Tomšić, filmski masker i dobitnica Zlatne Arene za najbolju filmsku masku, Ana Marija Rubić, vlasnica tvrtke Conure Beauty i general manager za Kryolan Professional make-up Hrvatska te Jonathan Yoe, predstavnik riječke marketinške agencije Rivira.

Dodatni SFX program

 U subotu je na rasporedu Zombie Barbie (demonstracija uživo) te će posjetitelji imati priliku vidjeti transformaciju real life Barbie u Zombie Barbie. Vizažistica Nikolina Zaninović  Kokotović će uz beauty makeup aplicirati i SFX makeup na modela kako bi kreirala filmsku šminku s kojom će dočarati kako bi Barbie izgledala da se zarazi sa zombie virusom. Posjetitelji će moći promatrati cijeli proces izrade lika (look&learn) te se na kraju fotografirati sa Zombie Barbie, a ujedno i saznati iz prve ruke o makeup proizvodima kao i tehnikama korištenja/aplikacije/bojanja prostetike.

Natjecanje podržavaju Učilište Profokus, Kryolan Professional Makeup, riječka marketinška agencija Rivira i Kallos Beauty Academy.

Besplatan ulaz do 14 godina

Ulaznice za Rikon dostupne su na web stranici RikonRijeka.com/e-shop, a bit će ih moguće kupiti i na licu mjesta. Najvažnije, Rikon je događanje za sve uzraste, s besplatnim ulazom za djecu do 14 godina. Nabavite svoje ulaznice i pripremite se za čaroban vikend!

Sve informacije o programu i cijenama ulaznica potražite na web stranici www.RikonRijeka.com  i pratite Rikon na društvenim mrežama (Instagram, Facebook i TikTok @RikonRijeka) kako biste ostali u tijeku s najnovijim vijestima i iznenađenjima!

Rikon je jedinstveno događanje u Rijeci te je ujedno najveći festival fantastike u Hrvatskoj, a čak 18 kategorija programskog sadržaja čini ga najbogatijim programom u regiji i šire.

Programski gledano, Rikon je usmjeren na razne teme poput: digitalnih i kreativnih industrija, filma, kostimografije i filmske šminke, znanosti i umjetnosti te popularne kulture. Program na dobitan način objedinjuje edukativne i zabavne sadržaje, a s ugodnom atmosferom i programom u kojem svatko može pronaći nešto za sebe,  Rikon zasluženo nosi titulu najvećeg festivala ovog tipa u Hrvatskoj i jednim od najvećih festivala za mlade u regiji.

Više informacija o prošlogodišnjem izdanju natjecanja SFX Croatia pronađite ovdje: www.rikonrijeka.com/press ili na www.rikonrijeka.com/sfxmakeup

A do tada, u našem videu pogledajte kako je bilo lani!

(Foto Rikon press)

Kalendar događanja