Na izložbi „Odbačeni“ koja se održala od 11. do 13. listopada u prizemlju RiHuba i nedavno otvorenom prostoru RiUse, posjetitelji su mogli vidjeti preko trideset predmeta koji su nekoć bili metalni, elektronički i drveni otpad, ali su kroz suradnju pripadnika romske zajednice i neromskih umjetnika i dizajnera prenamijenjeni i postali – umjetnost.

Izložba naziva „Odbačeni“ realizirala se u sklopu projekta RoUm koji spaja Rome i umjetnike koji potom kroz zajednički rad prenamjenjuju nešto što se smatralo otpadom stvarajući tako unikatan dizajnerski i umjetnički predmet.

Projekt RoUm realizira se unutar Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, kao sastavni dio programa Kuhinja različitosti čija su tema manjine, migracije i aktivizam, pa stoga ne čudi da je ova neobična izložba svoje mjesto našla upravo u ovoj EPK programskoj cjelini.

Unikatni predmeti

Izlošci su nastajali tijekom proteklih godinu i pol na radionicama u Rijeci, a „Odbačeni“ je ustvari priča o novom životu tih predmeta. Osim što oni sada predstavljaju unikatan umjetnički i dizajnerski predmet, svaki komad prati i kratak opis što je on bio nekoć i tko ga je napravio. Ovim pristupom radu, RoUm potiče ekologiju, doprinosi socijalnoj uključenosti i očuvanju starih zanata, razvija ljubav prema umjetnosti i dizajnu te zagovara vrijednosti koje i sama Kuhinja različitosti kao program unutar kojeg se RoUm realizira, propagira: zajedništvo, solidarnost i uvažavanje.

Na izložbi „Odbačeni“ koja se održala od 11. do 13. listopada u prizemlju RiHuba i nedavno otvorenom prostoru RiUse, posjetitelji su mogli vidjeti preko trideset predmeta koji su nekoć bili metalni, elektronički i drveni otpad, ali su kroz suradnju pripadnika romske zajednice i neromskih umjetnika i dizajnera prenamijenjeni i postali – umjetnost. / Foto: Rijeka 2020Voditeljica projekta RoUm, Tamara Puhovski istaknula je kako su radionice i izložba uvod u ono što nas čeka sljedeće godine kada se u Rijeci u sklopu Europske prijestolnice kulture održava višednevna manifestacija RoUm up Days: „S obzirom da je dio Europske prijestolnice kulture, projekt RoUm dobiva sve veću vidljivost, a to nam je i cilj. Jako smo zadovoljni kako se priča razvija, trenutno radimo na tome da Romi koji su bili polaznici prošlogodišnjih radionica postanu mentori, a dodatni vjetar u leđa svakako je i činjenica da su kolege u Plovdivu, bugarskom gradu koji je ove godine Europska prijestolnica kulture, pokrenuli po uzoru na hrvatski, RoUm Plovid.“

Inače, hrvatski autorski tim RoUma, osim Tamara Puhovski čine Jagoda Novak, Siniša Senad Musić i Milan Mitrović.

Izložba putuje u Labin i Zagreb

Posebnost izložbe bile su i igraonice koje su se održale u subotu. Naime, najmlađi posjetitelji su kroz interaktivnu edukaciju i igru uz vodstvo organizatora učili što je otpad, može li nešto prestati biti otpad te kako onda to ponovno iskoristiti i prenamijeniti. Kroz igru su se smišljale i priče o izloženim predmetima – kako su nastali i što su sve još mogli postati, no s djecom se također razgovoralo o romskoj zajednici, njihovoj tradiciji i načinu života.

Na izložbi „Odbačeni“ koja se održala od 11. do 13. listopada u prizemlju RiHuba i nedavno otvorenom prostoru RiUse, posjetitelji su mogli vidjeti preko trideset predmeta koji su nekoć bili metalni, elektronički i drveni otpad, ali su kroz suradnju pripadnika romske zajednice i neromskih umjetnika i dizajnera prenamijenjeni i postali – umjetnost. / Foto: Rijeka 2020Nakon Rijeke, izložba putuje u Labin te će se moći pogledati u prostoru Labin Art Expressa XXI (Rudarska 1) 14. i 15. listopada, a svoju mini turneju završava u Zagrebu početkom studenog u partnerstvu s Radionom.

Projekt RoUm se, osim što je sastavni dio EPK programa, provodi u suradnji sa Savezom udruga Molekula kroz platformu Clubture, a donatori programa, razmjene i suradnje Clubture-HR su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb – gradski ured za kulturu, Zaklada “Kultura nova” i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz projekt Centri znanja.