Objavljen je bogat program desetog izdanja Rijeke psihologije koja će se zbog poštivanja protuepidemijskih mjera ove godine dobrim dijelom održavati online, od 15. do 21. veljače. Riječ je uglavnom o interaktivnim predavanjima putem online platformi Zooma i Microsoft Teama, no uključeno je i više radionica, što uživo za najmlađe, što u virtualnom prostoru.

U fokusu stresne okolnosti pandemije

Što se tema tiče, organizatori navode kako su one vrlo aktualne, ali ima i onih o kojima se razgovaralo i prethodnih godina.

„S obzirom na okolnosti u kojima živimo, nije neobično da se brojne aktivnosti tiču teme stresa i suočavanja sa stresom, različitih tehnika relaksacije, psihičkog zdravlja i psihološke otpornosti. Građani će imati priliku saznati iz prve ruke i o tome na koji su se način zdravstveni i policijski sustavi prilagodili funkcioniranju u uvjetima pandemije COVID-19 bolesti, ali i kako su se učenici, nastavnici, odgajatelji i roditelji snašli u online radu i nastavi“, navodi se u objavi.

Učenici i studenti moći će čuti neke korisne savjete za poboljšanje učenja i pamćenja te smanjivanje straha od javnog nastupa. Više aktivnosti bavi se važnošću igre i smijeha za razvoj djeteta, a razgovarat će se i o različitim razvojnim prijelazima kao što su polazak djeteta u jaslice ili vrtić, početak osnovne škole, umirovljenje.

Osobe starije životne dobi moći će saznati s kojim se izazovima suočavaju tek umirovljeni, a bit će postavljena i online izložba postera na temu psihologije zrele dobi i starenja.

Sportski psiholozi pričat će o izazovima rada sa sportašima i trenerima za vrijeme pandemije te ulozi roditelja u uključivanju mladih osoba s invaliditetom u sport i njegovoj važnosti za psihičko zdravlje.

Nastavka tema iz prethodnih godina

Održat će se i tradicionalna konferencija „Psihologija za gospodarstvenike“ koja je od samoga početka sastavni dio manifestacije. Kako se pripremiti za razgovor za posao, kako poboljšati svoje pamćenje, zašto slušamo glazbu ili kako motivirati dijete za online učenje, samo neka su od pitanja na koja će psiholozi i psihologinje pokušati odgovoriti.

Roditeljima je namijenjeno i nekoliko događanja s ciljem unaprjeđenja roditeljskih vještina, a održat će se i aktivnosti koje se bave temama trudnoće, poroda i majčinstva.

Govorit će se i o specifičnostima rada s darovitim učenicima te s osobama s teškoćama u razvoju. Odsjek za psihologiju predstavit će studij psihologije, informacije o mogućnostima znanstvenog i stručnog usavršavanja, kao i rad Centra za primijenjenu psihologiju. Pričat će se i o poremećajima u prehrani, dobrobitima volontiranja, laganju, udomiteljstvu, marketingu itd.

I ove je godine važan sastavni dio manifestacije onaj humanitarni, u sklopu kojeg će se sredstva prikupljati za psihološku djelatnost na potresima pogođenom području Banovine.

Raspored aktivnosti

Raspored programa s kratkim sažetkom svakog događanja, uputama za prijave i naznačenom ciljanom skupinomdostupni su na poveznici: https://rijekapsihologije.uniri.hr/program

Ulaz je na sve aktivnosti besplatan. S obzirom na to da je za neke je od njih broj sudionika ograničen, obavezna je prethodna najava.

Rijeka psihologije manifestacije je kojoj je osim popularizacije psihologije, cilj razgovarati o mentalnom zdravlju i brojnim drugim aspektima ljudskog funkcioniranja. Potporu joj od samih početaka daje i Grad Rijeka.