U prigodnom kulturno-zabavnom programu, na pozornici HKD-a izveden je kratki kazališni komad kojim je prikazana značajna epizoda iz povijesti kluba prema kojoj su Roko Ladišić, Pere Spicijarić i Frane Matković 1919. godine klubu dodijelili ime „Orijent“, a akademiju je uveličao i nastup zbora „Jeka Primorja“ koji je izveo nacionalnu i himnu NK Orijenta.

Događaju su prisustvovali brojni Orijentaši, navijači, nogometni dužnosnici i predstavnici vlasti, uključujući gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, župana PGŽ Zlatka Komadinu, ministra Vlade RH Garija Cappellija te predstavnike Hrvatskog nogometnog saveza Damira Miškovića i Zorislava Srebrića. Da slavlje bude potpuno pobrinula se prva ekipa Orijenta koja ranije tijekom dana na Krimeji u domaćem susretu 2. HNL svladala Solin s 3:2 te zadržala visoko drugo mjesto na prvenstvenoj ljestvici.

Predsjednik kluba Saša Matijaš ovom je prilikom kazao kako je klub u posljednjih osamnaestak mjeseci savladao 4. i 3. Hrvatsku nogometnu ligu, a trenutno vlada i 2. HNL čime je klub napravio nevjerojatan napredak. „Uloga predsjednika Orijenta čini me ponosnim, ali i poniznim jer držati u rukama cijelo stoljeće postojanja velika je odgovornost“, rekao je Matijaš, zahvalivši se svojim suradnicima, kao i uključenima u ljetošnje uređenje stadiona na Krimeji. Predsjednik Orijenta naveo je kako vjeruje da će daljnja ulaganja u stadion uz pomoć lokalnih, regionalnih i nogometnih vlasti ispuniti uvjete potrebne za daljnji napredak kluba, dodavši kako je na sadašnjem vodstvu zadaća da pripremi teren za one koji će brinuti za Orijent u idućih sto godina.

U ime Grada Rijeke, gradonačelnik Obersnel čestitao je Orijentu na velikom jubileju, navodeći kako klub čini čvrsti dio identiteta Sušaka, Rijeke i Primorja, za što je ove godine dobio i Zlatnu plaketu Grada Rijeke. Obersnel je ovim povodom predsjedniku Matijašu uručio medaljon s likom sv. Vida.

NK Orijent dodijelio je nagrade zaslužnim pojedincima koji su obilježili klupsku povijest, pa su tako Zlatnu plaketu za životno djelo za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značaja za razvoj kluba dobili Josip Skoblar koji je prvo samostalno trenersko iskustvo ostvario trenirajući jednu od najboljih generacija Orijenta te momčad odveo do četvrtfinala Jugoslavenskog kupa 1981. godine, najstariji član kluba i bivši igrač Branko Jadro, bivši igrač i dugogodišnji funkcioner kluba Vlado Tićak Pegla te posthumno Ivan “ĐalmaMarković, najistaknutiji trener u povijesti Orijenta, predvodnik momčadi koja se 1968. plasirala u drugu ligu te momčadi četvrtfinalista kupa 1983.

Nagrade su uručene i ostalim zaslužnim predstavnicima kluba, Orijentovim reprezentativcima i najboljoj generaciji kluba, onoj iz sezone 1968./1969. koju je jedna utakmica dijelila od plasmana u prvu jugoslavensku ligu.

Tijekom večeri predstavljena je i monografija „Neka bude Orijent“ autora Marinka Lazzaricha koja na više od 450 stranica koja govori o bogatoj tradiciji sušačkog kluba. Lazzarich je iskazao zadovoljstvo što mu je pružena čast i odgovornost da ovjekovječi stotinu godina nogometne povijesti Orijenta te uz zahvale brojnim suradnicima najavio prezentaciju monografije u srijedu, 11. prosinca s početkom u 12 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke.