Korzo

Poskupjet će poslovni prostori u nultoj zoni te prostori koji se daju u zakup za obavljanje financijske djelatnosti, kockanje i klađenje, dok će minimalno poskupjeti prostori koji su bili ugovoreni prije važećeg cjenika.

Pravilnikom se umjesto dosadašnjih šest zona utvrđuju četiri zone. Uvodi se obračun po površini pa će se za poslovni prostor korisne površine do 100 četvornih metara zakupnina obračunavati u punom iznosu.

Za prostor korisne površine jednake ili veće od 100 četvornih metara, a manje od 200, zakupnina za prvih 100 metara će se obračunavati u punom iznosu, a za ostatak površine će se umanjiti za 25 posto.

Za poslovni prostor korisne površine jednake ili veće od 200 četvornih metara zakupnina za prvih 100 metara obračunavat će se u punom iznosu, za drugih 100 umanjiti za 25 posto, a za korisnu površinu iznad 200 metara također umanjiti, ali za 50 posto.

Prema novom pravilniku, moguće je nakon treće neuspješne licitacije smanjenje početnih cijena zakupa do 50 posto te prikupljanje ponuda u zatvorenim kuvertama umjesto na licitaciji.

U gradskoj upravi očekuju da će pravilnik dati poticaj lokalnom gospodarstvu, pomoći da se popune prazne prostori i ožive manje atraktivne lokacije. Pravilnik će se primjenjivati na nove ugovore i na ugovore kojima se produljuje zakup.