Riječki gradonačelnik Marko Filipović sa svojom zamjenicom Sandrom Krpan i zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Rijeka Hinkom Manceom obišao je objekte ustanova u kulturi koje se nalaze u kvartu kulture “Benčić” koji su u jučerašnjim poplavama pretrpjeli veliku materijalnu štetu.

„Nevrijeme epskih razmjera koje je sinoć pogodilo Rijeku odnijelo je nažalost jedan ljudski život i izražavam sućut obitelji tragično preminulog muškarca“, rekao je gradonačelnik Filipović. Dodao je kako je u vrlo kratkom vremenu jučer palo oko 300 litara kiše po četvornom metru što je nezabilježena količina padalina. „Sustav oborinske odvodnje, nažalost, jednostavno ne može podnijeti toliku količinu padalina koja je pala u tako kratkom vremenskom periodu“, objasnio je Filipović dodavši kako se trenutno situacija normalizirala, kao i promet u gradu, te kako vrtići i škole danas redovno rade.

„Što se tiče gradske imovine, najveće štete nastale su u objektima kulture u Art-kvartu u Benčiću, Dječjoj kući, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i u Palači šećerene. Posljedice poplave se uklanjaju, štete se zbrajaju kako u našim poslovnim prostorima tako i u drugim objektima, tako da nam još ostaje za vidjeti kolika će stvarna materijalna šteta biti i pokušat ćemo to sanirati što je prije moguće. Što se tiče eventualnog proglašenja elementarne nepogode, ne vjerujem da je izgledno da se to dogodi, budući da se elementarna nepogoda može proglasiti ukoliko je procijenjena materijalna šteta veća od 20 % izvornog proračuna što bi bio iznos od preko 200 milijuna kuna“, rekao je Filipović i zahvalio svim interventnim postrojbama koje su jučer bile na terenu i radile cijelu noć na saniranju štete što nastavljaju činiti i danas, kao i djelatnicima Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija koji su također još od jučer neprekidno na terenu. Zahvalu je uputio i medijima koji su cijelo vrijeme pratili i izvještavali o situaciji.

Budući da je veća količina oborina najavljena i za danas, gradonačelnik je uputio apel građanima da ukoliko nije nužno potrebno, da ne izlaze, da ostanu kod kuće te da ne dolaze automobilima u centar grada.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan dodala je kako su u kontaktu sa svim ravnateljima riječkih ustanova u odgoju i obrazovanju, kao i ravnateljima ustanova u kulturi te direktorom Rijeka sporta koji upravlja sportskim objektima Grada Rijeke.

„U Art-kvartu je nastala velika materijalna šteta, iako je voda prodrla i u zgrade HNK Ivana pl. Zajca i HKD-a na Sušaku, tamo situacija nije toliko alarmantna. Umjetnine u muzejima su na sigurnom, a u kontaktu smo i s Ministarstvom kulture koje je ponudilo svoju pomoć u sanaciji štete“, rekla je Krpan i zahvalila svima ravnateljima ustanova u kulturi u “Benčiću” koji su cijelo vrijeme bili u prisutni na terenu jednako kao i zaposlenici ustanova i pokušavali spasiti imovinu.

„Potreseni smo i tragedijom koja se jučer dogodila i u kojoj je izgubljen jedan ljudski život. Sva materijalna šteta je nadoknadiva, ljudski život, nažalost nije“, rekla je Krpan.

Gradonačelniku i zamjenici u Art-kvartu se pridružila i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Hinko Mance istaknuo je kako je od jučer odrađeno više od 100 vatrogasnih intervencija. „Veliki broj njih odnosio se na ispumpavanje vode iz poslovnih prostora, a zbog poplavljenih ulica i bujica vode mnogo je automobila ostalo zaglavljeno u prometu. Također, velika količina vode podizala je šahte na cestama što je također prouzročilo oštećenja na automobilima“, rekao je Mance i dodao kako su vatrogasci nastavili s radovima sanacije i tijekom današnjeg dana te pozvao građane na oprez zbog današnje najave veće količine oborina tijekom dana.

Oznake

Kalendar događanja

Izložba
 • 12.06. – 14.09.
 • (19:00)

Vodeći domaći autori i autorice na velikoj ljetnoj izložbi „Drugost“ u Galeriji Kortil

U okviru Dana sv. Vida, u Galeriji Kortil u srijedu, 12. lipnja u 19 sati bit će otvorena izložba „Drugost“, koja će predstaviti ulja na platnu „velikih majstora“ 20. stoljeća....

Detaljnije

Izložba
 • 15.06.
 • (10:00)

Graffiti Street Art History: izložba u Palachu i graffiti jam u pothodniku

Izložba u Palachu o povijesti i razvoju hrvatske graffiti i street art scene kroz radove koji su obilježili naše zidove i ulice. Na Piramidi će ujutro biti održan graffiti jam. ...

Detaljnije

Radionica
 • 18.06.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: piknik@perilo

Zajedničko slavlje riječkih potočića, pranja rublja i kreativne vodene igre za djecu i odrasle. Ulaz je slobodan!...

Detaljnije

Koncert
 • 20.06.
 • (20:30)

Japanska umjetnica Karin Nakagawa premijerno u Rijeci

Druga gošća glazbenog dijela programa Japan u Rijeci je nagrađivana i međunarodno priznata japanska umjetnica Karin Nakagawa koja će nastupati na tradicionalnom instrumentu koto....

Detaljnije

Koncert
 • 22.06.
 • (20:00)

Za Dan antifašističke borbe okršaj buntovnih žanrova u Palachu

"I tebi sinko!" nazvan je koncert bendova Abergaz, Duelist i Zenoth kojim će se u Palachu proslaviti Dan antifašističke borbe ...

Detaljnije

Predstava
 • 23.06.
 • (21:30)

Otvorenje Riječkih ljetnih noći plesnim spektaklom “Grand Finale”

Balet “Grand Finale: The Turtle and the Phone Booth“ u koerografiji Nadava Zelnera te izvedbi Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca otvara Riječke ljetne noći...

Detaljnije