Kako javlja Hrvatska vatrogasna zajednica, zabilježeno je više od stotinu intervencija na kojima sudjeluje JVP Rijeka kao i DVD-ovi s riječkog područja: „Sušak“ Rijeka, Drenova, Čavle i Jelenje.

„Padaline su trenutačno stale i voda se povukla, a vatrogasci kreću s ispumpavanjima objekata. U dva sata je tijekom jučerašnjeg dana palo 140 milimetara oborine što je otprilike količina koja padne na mjesečnoj bazi. Velik problem su predstavljali šahtovi koji su neprohodni, prvenstveno zbog otpalog lišća“, kazao je jutros županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac.

Kazao je i kako je najteže na području Rijeke i Općine Čavle gdje je voda ušla u objekte. Prema do sad dostupnim informacijama, oštećena je šalter sala Policijske uprave primorsko-goranske, pa danas neće biti otvorena. Oštećen je dio krova zgrade Prve riječke hrvatske gimnazije pa se voda probila u unutrašnjost, a slično se dogodilo i na zgradi Rektorata Sveučilišta u Rijeci. Poplavljeno je i više objekata u sklopu KBC-a Rijeka, ali zahvaljujući cjelonoćnoj intervenciji dežurnih službi pružanje zdravstvenih usluga nije bilo prekinuto. Voda je prodrla i u gradske ustanove u kulturi u kvartu kulture “Benčić”.

JVP Rijeka / Foto: D. Šulac

„Vatrogasci su iz poplavljene riječke igraonice evakuirali djecu jer je voda počela naglo prodirati. Također, urušio se krov od Rektorata i tamo je isto došlo do plavljenja kao i u školskom objektu u Čavlima. Vatrogasne ekipe su na terenu i rade po prioritetima te se tijekom dana nastavlja s vatrogasnim intervencijama po dojavama građana“, zaključno je kazao zapovjednik Šćulac.

Voda je ušla u prizemne i podrumske prostorije na još niz lokacija u središtu Rijeke, a štete se utvrđuju.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Hinko Mance rekao je kako se Rijeka u večernjim satima pretvorila u jezero, osobito njezini niži dijelovi, a na prometnicama je bilo i po pola metra vode. „Najviše je intervencija zabilježeno na cestama gdje su vozila ostala u vodi te smo morali izvlačiti vozila i ljude iz vozila. I sada su u tijeku intervencije ispumpavanja objekata, a sve raspoložive vatrogasne snage ostaju do daljnjeg na terenu“, zaključio je zapovjednik Mance.

Nažalost, u snažnom oborinskom nevremenu jedna osoba je smrtno stradala, javlja Hina. Primorsko-goranska policija potvrdila je da je pronađeno tijelo u Ulici Franje Račkoga, a više informacija se očekuje tijekom dana. Prema riječima očevidaca, muškarca je srušila bujica na kolnik i odnijela ga do zaustavljenih vozila.

Voda se povukla i promet se danas odvija bez većih smetnji.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Rijeci je jutros do osam sati u protekla 24 sata palo 287.5 litara kiše, što se prosječno očekuje da će se dogoditi jednom u 70 godina. Time je premašen 24-satni maksimum oborine iz kolovoza 1981. (262,1 mm).

(JVP Rijeka / Foto: D. Šulac)