Prvi dan Needcompany festivala u zgradi bivšeg Ivexa obilježio je uvodni razgovor o iskustvu gledanja i promišljanja suvremenog postdramskog teatra te otvorenje izložbe „18 videa“ autorica Grace Ellen Barkey i Lot Lemm. Izložba se sastoji od sedam videoinstalacija koje na specifičan način predstavljaju rad skupine Needcompany, a može se pogledati do kraja trajanja festivala.

Razgovor je bio uvod u Needcompany festival, a sudionici su govorili o iskustvu gledanja predstava koje prelaze granice i miješaju različite izričaje – kazalište, ples, video umjetnost, glazbu – kao i višejezičnost, privatno i javno, intimno i političko. Razgovaralo se o osnovnim idejama postdramskog teatra i o tome kako se kao gledatelj ili gledateljica pripremiti za napor i užitak gledanja i sudjelovanja u umjetnosti koja prelazi uobičajena fizička, simbolička, metaforička i duhovna ograničenja.

U razgovoru su sudjelovali: Jan Lauwers, osnivač i voditelj belgijske umjetničke skupine Needcompany, Nina Violić, nagrađivanja kazališna i filmska glumica, dramska prvakinja HNK u Zagrebu, Agata Juniku, teatrologinja i docentica na Odsjeku za dramaturgiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, kazališni kritičar Igor Ružić i kazališni redatelj Ivan Plazibat koji je pohađao –  Venice Biennale Theatre Workshop Jan Lauwers 2015., dok su kustosica i povjesničarka umjetnosti Ivana Meštrov i voditeljica programskog pravca Slatko i slano Morana Matković uvele posjetitelje u izložbu „18 videa“.

Kalendar događanja