Dodjela nagrada volonterima godine dodjeljuje se u organizaciji Udruge za razvoj civilnog društva Smart, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, ove godine po šesnaesti put.

Osim pojedinaca, volontera godine, nagradom za dobru praksu uključivanja volontera svake se godine nagradom „Organizator volontiranja 2022.“ nagrađuje i organizacija koja uključuje volontere, dok se odgojno-obrazovnu ustanovu koja se posebno istaknula u promicanju školskog volontiranja i uključivanju učenika i učenica u volonterske aktivnosti nagrađuje nagradom „Školski volonterski klub 2022.“.

Volonteri godine za grad Rijeku

Riječki gradonačelnik Marko Filipović uručio je nagrade volonterima godine za grad Rijeku, a oni su Emina Bašić iz Matice umirovljenika grada Rijeke, Mira Ajdinović iz Prihvatilište za beskućnike Ruže Sv. Franje i Nataša Kežman Frančišković iz Udruge osoba s invaliditetom Grada Opatije.

Volonterima je čestitao gradonačelnik Marko Filipović istaknuvši kako daruju svoje slobodno vrijeme, znanje i iskustvo za boljitak cijelog društva. „Današnja dodjela nagrada prilika je da promoviramo volontiranje koje je izuzetno bitno, jer što je više volontera, u različitim područjima života to je društvo odgovornije prema onima kojima treba pomoć. Hvala vam na vašem trudu, zalaganju i entuzijazmu i vjerujem da ćete biti poticaj i nekim drugim ljudima iz svog okruženja da se također odluče na volontiranje“, rekao je Filipović.

Volonteri godine u Primorsko-goranskoj županiji

Nagradu ovogodišnjim volonterima godine s područja Primorsko-goranske županije uručila je zamjenica župana Marina Medarić, i to Verneru Marijančiću iz Udruge Centar za kulturu dijaloga, Katarini Ijić iz Srednje škole Delnice, te Miljenku Husanu iz Kulturni umjetničke udruge Sklad.

Svi vi dajete jedan dio sebe drugima i to je ono što stalno treba naglašavati. Vrlo često vaša pomoć, osmijeh ili lijepa riječ znače i puno više od materijalnog i čestitam vam na vašem angažmanu“, rekla je Medarić.

Kako je istaknuto, kako bi volontiranje doseglo svoj puni potencijal i volonteri i korisnici imali najbolje i sigurno iskustvo, u volontiranju su jako važni organizatori volontiranja, odnosno razne udruge i ustanove koje u svoj rad uključuju volontere. Volonterski program zahtjeva razne resurse, kreativnost i predanost, stoga je važno istaknuti kvalitetne i svrsishodne volonterske programe. Ovogodišnja nagrada za organizatora volontiranja, ove je godine dodijeljena Društvu naša djeca Opatija.

Budući da je volonterstvo važno njegovati od najranije dobi kako bi ono kasnije samo raslo i razvijalo se, važno je promovirati ga među mladim. U razvoju volonterstva veliki značaj imaju odgojno-obrazovne ustanove koje uz učenike na volontiranje potiču i djelatnike i roditelje. Ove godine, nagrada za školski volonterski klub otišla je u ruke Prve riječke hrvatske gimnazije.

Volontiranje znači – davanje

Što se tiče kriterija odabira najuspješnijih volontera, prema riječima Marte Hauser iz Udruge Smart, nekoliko ih je različitih, i odluka je svake godine iznimno teška, jer svi nominirani nagradu i zaslužuju. „Prvo gledamo broj volonterskih sati, jer je to jedini parametar koji je zapravo mjerljiv. Nakon toga gledamo kreativnost i inovativnost volontera u programu u kojem sudjeluje, zatim procjenjujemo koliko je nekome, s obzirom na sve ostale obaveze bilo teško izdvojiti vrijeme za volontiranje i slično, a svakako nam pomažu i udruge i organizacije koje nam pobliže predstave svoje volontere“, rekla je Hauser.

Jedna od ovogodišnjih volontera godine za grad Rijeku, Emina Bašić istaknula je kako je za nju volontiranje davanje. „Dati nekome dio sebe, nešto je najljepše što čovjek može napraviti, jer zauzvrat dobijemo i puno više od onoga što smo dali“, kaže Bašić koja uz Maticu umirovljenika grada Rijeke volontira i u Crvenom križu i u programu Volontiram u kulturi.

Pohvale za volonterski angažman

Na dodjeli nagrada za svoj volonterski angažman pohvaljeni su i sljedeći volonteri Aleksandra Filipović iz SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava; Đani Latin iz Društva za zaštitu životinja Rijeka; Izabela Lelek Purić iz Udruge osoba s invaliditetom Grada Opatije; Larisa Grohovac iz Društva za zaštitu životinja Rijeka; Miroslav Deković iz Udruge Kvartovska Bajka i Ankica Zoldoš iz Udruge žena operiranih dojki Nada-Rijeka.

Također, pohvale su upućene i organizacijama i školskim volonterskim klubovima – Planinarskom društvu Kamenjak, Srednjoj školi Delnice, Centru za odgoj i obrazovanje i Učeničkom domu Podmurvice.

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 1985. godine i od tada se svake godine obilježava 5. prosinca, kako bi se istaknuo doprinos volonterki i volontera ekonomskom i društvenom razvoju, na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.