U novouređenom Exportu na Delti u petak je, u sklopu programa Slatko i slano Europske prijestolnice kulture, otvorena izložba Fiume Fantastika: Fenomeni grada.

Na stotine je ljudi tijekom večeri, pridržavajući se svih epidemioloških mjera, poželjelo vidjeti ovo novo urbano čvorište i postav koji priča i tumači povijest modernog urbanog razvoja Rijeke i njezine regije, prateći utjecaje ekonomskih, političkih i društvenih procesa na arhitekturu grada.

Izložba je postavljena u deset paviljona, od kojih svaki tematizira određeni riječki fenomen, a to su: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone.

Ovaj složeni mozaik do sada neispričanih priča o urbanim poukama Rijeke, nastao je zahvaljujući recentnim istraživanjima DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci.

Otvorenje pljeskom publike

Izložbu je velikim pljeskom otvorila sama publika, nakon protokolarnog dijela programa u kojem su se okupljenima obratili rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, kurator programa Slatko i slano te glavni kustos izložbe Idis Turato, jedan od članova kustoskog tima, ujedno i predstojnik DeltaLaba Vedran Mimica, direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota,  gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pomoćnik ministrice kulture i medija Davor Trupković te izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, savjetnik za kulturu Zdravko Zima.

Fiume fantastika

Tijekom večeri, publika je u tri navrata imala prilike izložbu pogledati uz stručno vodstvo, a strpljivost koja se zbog provođenja epidemioloških mjera morala trenirati pred ulazom u Export, lako se održavala uz druženje na distanci, piće i glazbu.

Naime, osim u samoj izložbi okupljeni su uživali i u programu TIPSY ispred zgrade Exporta, gdje su nastupala dva riječka DJ-a – di.merkl i Samo Tako.

Izložba Fiume Fantastika: Fenomeni grada ostaje otvorena do kraja studenog.

Do 13. rujna moguće ju je posjetiti svakim danom od 17 do 21 sat, a od 14. rujna nadalje izložba će biti otvorena svakim danom od 11 do 21 sat.

Pojedinačna cijena ulaznice za vrijeme trajanja izložbe je 30 kuna.

Ulaz je slobodan za djecu do 7 godina, te nezaposlene i umirovljenike, uz predočenje važećih dokumenata. Djeca i mladi do 18 godina, studenti, zaposlenici Sveučilišta u Rijeci te članovi strukovnih udruga i organizacija uz predočenje važećih dokumenata ostvaruju popust od 50% na pojedinačnu ulaznicu.

Uz Fiume Fantastiku, podsjećamo, u prostoru Exporta na Delti otvorene su još četiri izložbe: Usijano more, Histerične mašine, Terra Effluviens i Oblomo: zaposlen lijenošću.

Kalendar događanja

Festival
 • 12.09. – 19.09.
 • (19:30)

14. vRIsak – riječki sajam knjiga i festival autora

14. Vrisak održat će se od 12. do 19. rujna na nekoliko lokacija, a donosi tridesetak događanja uživo, niz digitalnih programa i nekoliko okruglih stolova...

Detaljnije

Projekcija
 • 14.09. – 18.09.
 • (21:00)

History Film Festival u Art-kinu

Svečano otvorenje History Film Festivala u Art-kinu održava se 14. rujna u 21 sat, nakon čega slijedi projekcija novog filma Branka Schmidta "Demo", uz gostovanje filmske ekipe. ...

Detaljnije

Izložba
 • 14.09. – 25.09.
 • (19:00)

„Floating Garden“ Maje Strgar Kurečić u Galeriji Principij

Serija fotografija „Floating Garden“ zagrebačke fotografkinje Maje Strgar Kurečić, koja je osvojila brojne prestižne svjetske nagrade, postavlja se u Galeriji Principij...

Detaljnije

Festival
 • 17.09. – 19.09.
 • (18:00)

24. Rikon u Art-kvartu “Benčić”

Riječka konvencija fantastike u svom 24. izdanju donosi tri dana bogatog sadržaja ljubiteljima fantastike, znanosti, društvenih igara, kvizova i kreativnih radionica...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije