U novouređenom Exportu na Delti u petak je, u sklopu programa Slatko i slano Europske prijestolnice kulture, otvorena izložba Fiume Fantastika: Fenomeni grada.

Na stotine je ljudi tijekom večeri, pridržavajući se svih epidemioloških mjera, poželjelo vidjeti ovo novo urbano čvorište i postav koji priča i tumači povijest modernog urbanog razvoja Rijeke i njezine regije, prateći utjecaje ekonomskih, političkih i društvenih procesa na arhitekturu grada.

Izložba je postavljena u deset paviljona, od kojih svaki tematizira određeni riječki fenomen, a to su: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone.

Ovaj složeni mozaik do sada neispričanih priča o urbanim poukama Rijeke, nastao je zahvaljujući recentnim istraživanjima DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci.

Otvorenje pljeskom publike

Izložbu je velikim pljeskom otvorila sama publika, nakon protokolarnog dijela programa u kojem su se okupljenima obratili rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, kurator programa Slatko i slano te glavni kustos izložbe Idis Turato, jedan od članova kustoskog tima, ujedno i predstojnik DeltaLaba Vedran Mimica, direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota,  gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pomoćnik ministrice kulture i medija Davor Trupković te izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, savjetnik za kulturu Zdravko Zima.

Fiume fantastika

Tijekom večeri, publika je u tri navrata imala prilike izložbu pogledati uz stručno vodstvo, a strpljivost koja se zbog provođenja epidemioloških mjera morala trenirati pred ulazom u Export, lako se održavala uz druženje na distanci, piće i glazbu.

Naime, osim u samoj izložbi okupljeni su uživali i u programu TIPSY ispred zgrade Exporta, gdje su nastupala dva riječka DJ-a – di.merkl i Samo Tako.

Izložba Fiume Fantastika: Fenomeni grada ostaje otvorena do kraja studenog.

Do 13. rujna moguće ju je posjetiti svakim danom od 17 do 21 sat, a od 14. rujna nadalje izložba će biti otvorena svakim danom od 11 do 21 sat.

Pojedinačna cijena ulaznice za vrijeme trajanja izložbe je 30 kuna.

Ulaz je slobodan za djecu do 7 godina, te nezaposlene i umirovljenike, uz predočenje važećih dokumenata. Djeca i mladi do 18 godina, studenti, zaposlenici Sveučilišta u Rijeci te članovi strukovnih udruga i organizacija uz predočenje važećih dokumenata ostvaruju popust od 50% na pojedinačnu ulaznicu.

Uz Fiume Fantastiku, podsjećamo, u prostoru Exporta na Delti otvorene su još četiri izložbe: Usijano more, Histerične mašine, Terra Effluviens i Oblomo: zaposlen lijenošću.

Kalendar događanja

Izložba
 • 15.09. – 25.09.
 • (19:00)

Otvorenje izložbe fotografija Trans Balkan

Izložba donosi tridesetak dokumentarnih fotografija transrodnih osoba s područja Balkana, a koje kontekstualiziraju njihove osobne priče...

Detaljnije

Književni susret
 • 18.09.
 • (18:00)

Vrisak: Nada Topić, Damir Zlatar Frey i Vava

Vrisak nam u Export donosi predstavljanja novih knjiga Vlade Simcicha, Damira Zlatara Freya i Nade Topić, a večer se nastavlja u Dnevnom boravku...

Detaljnije

Festival
 • 18.09. – 19.09.
 • (19:00)

Festival održivosti u Parku Vladimira Nazora

Dvodnevni festival uključuje uključuje projekciju filma, predavanja, radionice, cooking show, obilazak botaničkog vrta, program za djecu, glazbeni program i ugostiteljsku ponudu....

Detaljnije

Koncert
 • 18.09.
 • (20:00)

Gala koncert: Karita Mattila

Karita Mattila donosi neke od svojih omiljenih uloga koje je izvodila u Scali, Metropolitanu i Royal Opera Houseu, a na programu su djela Puccinija, Dvořáka, Wagnera i Sibeliusa...

Detaljnije

Koncert
 • 19.09.
 • (20:30)

“52. stavak” Urbana&4, Ante Gela i gudačkog orkestra

Na koncertu će biti izvedene neke od najpoznatijih pjesama Urbanove karijere, ali s potpuno novim aranžmanima, koje je osmislio gitarist, skladatelj i aranžer Ante Gelo....

Detaljnije

Projekcija
 • 19.09.
 • (18:00)

Počinje “Kozala – Kino Lodis”

Sve počinje jam sessionom filmske glazbe u izvedbi inicijative Ritam podzemlja i prijatelja, a nastavlja se projekcijiom filma "Pijana" ulica, riječkog redatelja Marina Lukanovića....

Detaljnije