Građevinska tehnička škola proslavila je svoj 75. rođendan otvaranjem Umjetničkog paviljona na trgu ispred škole, u Ulici podhumskih žrtava.

Kako je kazao ravnatelj Građevinske tehničke škole Boris Petrović, škola je svoj jubilarni rođendan proslavila 17. studenoga 2020. godine, no nije obilježen zbog pandemije koronavirusa.

Unatoč situaciji, djelatnici škole pripremili su dva projekta kojima se planirao obilježiti rođendan; izgrađen je Umjetnički paviljon i pripremljene dvije publikacije – Godišnjak i katalog Umjetnički paviljon u Rijeci  – objavljene online.

Umjetnički paviljon, izrađen od drveni elemenata, tlocrtno u obliku pužnice te stepenastoga krova, postavljen je na trgu ispred škole. Montažan, mobilan, multifunkcionalan sklop može se koristiti kao izložbeni prostor, štand, galerija ili info pult, a zamišljen je kao prostor koji će gradu poslužiti za razne kulturne i promidžbene aktivnosti u javnom prostoru.

Proslava 75. obljetnice Građevinske tehničke škole i otvaranje Umjetničkog paviljona

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i ravnatelj Građevinske tehničke škole Boris Petrović

„Nametnulo se i pitanje: zašto je Paviljon nastao u dvorištu naše škole? Jednostavno, riječka Građevinska tehnička škola ima 75 godišnju tradiciju školovanja kvalitetnih graditelja, arhitekata i dizajnera, a grad Rijeka ima višestoljetnu tradiciju razvoja industrijske i lučke infrastrukture po kojoj je nadaleko poznata“, istaknuto je na svečanosti.

Zajednički rad grupe autora

Učenica Ivana Kukuljan, danas studentica Građevinskog fakulteta u Rijeci, osmislila je paviljon, čiji je tlocrt inspiriran kućicom morskog puža kao poveznica s gradom u kojem nastaje. Projekt su razradili Zlatko Toljanić, Dominik Bešker i David Grohovac te svi, zajedno s Ivanom, predstavljaju grupu autora.

U projekt su se uključili tvrtka Data Decor Design Centre, studio Superstroj te riječka udruga Drugo more, a podršku je dala i Javna ustanova Hrvatski kulturni dom na Sušaku, odnosno Galerija Kortil. Financijsku i logističku podršku pružili su Grad Rijeka putem Programa javnih potreba u kulturi i Primorsko-goranska županija, no najveći dio financiranja, ali i ogroman volonterski posao odradili su učenici i profesori mentori uz podršku svih djelatnika i ravnatelja škole.

Proslava 75. obljetnice Građevinske tehničke škole i otvaranje Umjetničkog paviljona

Proslavi je prisustvovao gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, inače bivši učenik ove škole, istaknuvši kako za njega ovo nije samo protokolarna obveza, već i jedan emotivni trenutak.

Područje Primorja, Vinodola uvijek je davalo najbolje zidare i klesare i to je bio začetak graditeljske struke na ovim područje. Prije 75. godina ovdje je počelo obrazovanje kadrova u graditeljstvu, to su godine poslijeratne obnove i velike izgradnje u Rijeci, kada je građeno 30-ak tisuća stanova godišnje, a tome su veliki doprinos dali profesori te učenici ove škole. 75. godina nije malo i vjerujem da je svjetla budućnost pred građevinskom i graditeljskom strukom na našem području“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ-a Edita Stilin je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim kvalitetnim radom škole kao i činjenicom da je u njoj nedavno dovršena obnova računalne opreme. Pročelnica je istaknula kako Građevinska tehnička škola, kao i ostale škole čiji je osnivač Primorsko-goranska županija, može, kao i do sada, očekivati kontinuirana ulaganja u kvalitetu obrazovnih sadržaja.