Osamnaestu godinu za redom, mladi Riječani i Riječanke ponovno će preuzeti riječku gradsku upravu. U srijedu od 9.00 do 18.00 sati srednjoškolci će, podijeljeni u šest timova, osmišljavati svoje prve projektne prijedloge i odabrati najbolji projekt kojeg će na kraju i realizirati. U tom procesu, na raspolaganju će im biti i educirani koordinatori i koordinatorice, ali i zaposlenici i zaposlenice različitih upravnih odjela Grada Rijeke. Predstavljanje učeničkih projektnih prijedloga, rasprava i glasovanje o najboljem otvoreni su za javnosti, a održat će se u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke od 16.15 sati.

Projekt „Akcija za 5!“ provodi Grad Rijeka u suradnji s Udrugom Delta, a cilj projekta je pružiti mogućnosti mladim ljudima između 14 i 19 godina da razviju sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini.

„Ove godine tema Akcija za 5! je zdravlje mladih, što nam je posebno zanimljivo, jer od iduće školske godine krećemo, prvi u Hrvatskoj, sa zdravstvenim odgojem u riječkim osnovnim školama, pa nam je posebno zanimljivo što će mladi reći o toj temi. Mladi će u toku dana učiti kako napisati projektni prijedlog i kako planirati proračun svog projekta s čime se mi, zaposlenici i zaposlenice Grada svakodnevno susrećemo, a morat će uvjeriti i sve ostale da je baš njihov projekt vrijedan realizacije,“ kazala je najavila Vlasta Linić, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade.

Za provedbu učeničkog pobjedničkog projekta, Grad Rijeka osigurao je iznos od oko 660,00 eura. Učenici i učenice će biti smješteni u uredima gradske uprave, a u razvoju učeničkih projektnih prijedloga na raspolaganju će biti zaposlenici i zaposlenice Grada Rijeke, ujedno i Ambasadori i Ambasadorice Programa za mlade Grada Rijeke 2023. – 2030.

Najava Akcije za 5 2023

Temu „Akcije za 5!“ odabrali članovi savjeta mladih Rijeke, Opatije i Križevaca

Temu „Akcije za 5!“ odabrali su članovi i članice Savjeta mladih Grada Opatije, Savjeta mladih Grada Rijeke i Savjeta mladih Grada Križevaca u kojima se ove godine provodi projekt „Mislim, djelujem, odlučujem – jačanje participacije mladih kroz aktivno uključivanje u kreiranje i zagovaranje politika za mlade“.

Za sve učenike i učenice koji sudjeluju u „Akciji za 5!“ pripremljen je i tiskan Priručnik, a na „Danu akcije“ učenici i učenice će se fokusirati na fizičko, mentalno i reproduktivno zdravlje mladih.

Prema raspoloživim podacima, u sva tri područja postoji potreba. Čak 35% djece i mladih je pretilo (Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 2023), a imaju i smanjenu motivaciju za tjelesnu aktivnost još od izolacije uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19 (Ćurković, Lukačin i Katavić, 2020). Posljednje istraživanje provedeno na srednjoškolcima pokazuje jedan uzlazni trend konzumiranja droga, alkohola i cigareta, a svaki peti srednjoškolac i srednjoškolka probali su i ilegalne droge (Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 2022). Mladi Hrvati su šesti po prekomjernom opijanju mladih u Europi (ESPAD, 2020). Svaka peta mlada osoba ima probleme s mentalnim zdravljem, a najviše simptome depresije i anksioznosti (Moxon, Bacalso i Serban, 2021). Gotovo 50% mladih ne koristi kontracepciju prilikom spolnog odnosa (Michielsen, De la Torre i Selznick, 2022), a 70% srednjoškolaca i srednjoškolki ne zna što je PAPA test (Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 2023).

Učenici i učenice sami biraju pobjednički projekt

Članovi i članice svake grupe učenika i učenica kandidirat će svoje predstavnike ili predstavnice u Vijeće učenika i učenica koje će prema unaprijed zadanim kriterijima bodovati projektne prijedloge. Pobijedit će onaj projektni prijedlog koji bude imao najveću srednju ocjenu.

Predstavljanja projektnih prijedloga u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke pratit će i Stručno tijelo koje će učenicima i učenicama davati povratne komentare na njihove ideje i raspravu. Stručno tijelo činiti će Marta Hauser i Tamara Fabac iz riječkog Volonterskog centra Udruge Smart, Lucija Kero, savjetnica za mlade iz Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade te Luka Čanković, predsjednik Savjeta mladih Grada Rijeke.

Završna rasprava Akcija za 5 2022

Završna rasprava na prošlogodišnjoj Akciji za 5!

„Akcija za 5!“ je prilika za angažman i učenje o procesima donošenja odluka

„Akcija za 5!“ omogućava srednjoškolcima i srednjoškolkama da preuzmu ulogu gradskih vijećnika i vijećnica i u svom gradu sami osmisle projekt kojeg će i realizirati novcem iz gradskog proračuna.

“Mnogi od 50-ak učenika i učenica iz 15 riječkih srednjih škola imat će priliku zauzeti poziciju donositelja i donositeljica odluka, po prvi puta boraviti u riječkoj gradskoj upravi i razgovarati sa zaposlenicima i zaposlenicama Grada. Tako će smanjiti nepovjerenje u politiku i političke procese te učiti kako odgovorno raspolagati javnim novcem”, objasnila je Sara Sušanj, voditeljica projekata Udruge „Delta“.

„Akcija za 5!“ odgovara na potrebu za aktivnijim sudjelovanjem mladih osoba u političkom i društvenom životu lokalne zajednice te na problem negativnog stava mladih prema politici i javnom angažmanu općenito. Cilj ovog projekta je potaknuti i povećati aktivno sudjelovanje mladih u lokalnoj zajednici i time smanjiti nepovjerenje mladih prema političkom sustavu i institucijama vlasti, odnosno nepovjerenje političkih institucija i društva prema mladima, povećati uključenost mladih u procese donošenja odluka na lokalnoj razini te potaknuti aktivizam i volonterski rad mladih te njihovo uključivanje u rad udruga i građanskih inicijativa.

“Akcija za 5! želi mladima omogućiti stjecanje vještina koje im mogu koristiti nakon završetka obrazovanja. Osim što dobivaju znanja o osnovama projektnog ciklusa, kao što su identifikacija problema, formulacija cilja, opisa aktivnosti i kreiranja proračuna, razvijaju i vještine prikupljanja, analize i vrednovanja ključnih informacija, uvažavanje stajališta s kojima se nužno ne slažu, prezentacijske vještine i uvjeravanje da je baš njihova ideja pobjednička. Uostalom, ako želimo mlade naučiti kako se donose odluke, trebamo ih dovesti na mjesta gdje se odluka zaista i donose, a to su gradske vijećnice i uredi gradskih uprava”, ističu u Udruzi Delta.

„Akcija za 5!“ je u 2023. godini dio šireg projekta „Mislim, djelujem, odlučujem – jačanje participacije mladih kroz aktivno uključivanje u kreiranje i zagovaranje politika za mlade“. Projekt provodi Udruga „Delta“, a partneri su Grad Rijeka, Grad Opatija i Grad Križevci.