U sklopu dječjeg festivala „Tobogan“ Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture u Rijeku je stigao španjolski umjetnik Francisco de Pajaro, koji se bavi izradom instalacija u javnom prostoru. Njegovi veseli i razigrani radovi posebni su i po tome što ih autor izrađuje od – smeća. Odbačeni predmeti tako poprimaju novi život (barem kratkotrajno) kao umjetnička djela koja će se ovih dana pojavljivati na različitim lokacijama u centru grada. Prvi rad Francisca de Pajara nastao je u četvrtak navečer na Školjiću, u podnožju Trsatskih stuba.

Posljednjeg dana svog boravka u Rijeci – u utorak 2. srpnja, Pajaro će od 20 sati u parku na Školjiću (između dviju zgrada ulice Žrtava Fašizma, blizu O.Š. Nikole Tesla) održati razgovor s građanima. Umjetnik će ovom prilikom predstaviti svoje radove. U slučaju kiše program će se održati u RiHubu (Ivana Grohovca 1/A, Rijeka), a namijenjen je svim uzrastima.

Dječji festival Tobogan dio je programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a njegov program nastaje zajedničkim trudom i radom ovih organizacija: Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Vijeće mladih Benčić i TD RIJEKA 2020.