Unutar kompleksa Dvorane kulture “Joga u svakodnevnom životu” i Dharma hostela na riječkom Plumbumu, svečano je predstavljena skulptura, intervencija u javnom prostoru “Neboder za ptice” beogradskog umjetnika Vladimira Perića Talenta. Skulptura je visoka 11 metara te sadrži 160 “stanova” za ptice.

Ova je umjetnička intervencija sastavni dio programskog pravca Doba moći koji se, osim riječkom i europskom poviješću, bavi različitim oblicima i odnosima moći – od destruktivne do kreativne moći te različitim područjima umjetnosti – od kazališta, filma, preko likovne umjetnosti i umjetničkih intervencija sve do arhitekture.

“Neboder za ptice” reflektira tip gradnje u kojem stanuju mnogi Riječani. No njegova je pozicija oprečna u odnosu na obližnji Vulkanov neboder, praznu staklenu ljušturu Tower centra te dimnjak u Vulkanovu naselju. Pri gradnji su korišteni materijali lokalnih obrtnika koji su nakon propadanja tvornice “Vulkan” naselili područje tzv. Vulkanovog naselja. Održivost i stopljenost s okolišem ogleda se i u odabranoj mikrolokaciji – ptice i pčele koje su za vrijeme aktivnog rada tvornice u velikom broju napustile područje, sada se vraćaju zbog ustrajnog rada na održavanju zelenih površina oko hostela Dharma.

Vladimir Perić (1962.) studirao je grafiku i fotografiju na Fakultetu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Beogradu. Njegov rad pluralističkog izraza pripada konceptualnoj umjetnosti i prepoznatljiv je na raznim umjetničkim poljima: u glazbi, u vizualnoj umjetnosti – grafici i grafičkom dizajnu, fotografiji, te u likovnoj umjetnosti u kojoj se izražava u formi instalacija, objekata i ready-made objekata. Do sada je izlagao na šezdesetak samostalnih te više od 200 grupnih izložbi. Godine 2013. bio je predstavnik Srbije na 55. Venecijanskom bijenalu.

Skip to content