Na postamentima na Korzu otvoren je prateći postav izložbe „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“, središnje izložbe EPK programskog pravca „Slatko i slano“.

Prateća izložba na postamentima na Korzu sastoji se od grafičkih prikaza koji daju uvid u sam proces nastanka izložbe „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“ otvorene 28. kolovoza u zgradi Exportdrva na Delti.

Vojko Obersnel, Irena Kregar Šegota, Nikola Ivaniš, Ida Križaj Leko, Renato Stanković i Morana Matković

Vojko Obersnel, Irena Kregar Šegota, Nikola Ivaniš, Ida Križaj Leko, Renato Stanković i Morana Matković

Zasnovana na recentnim istraživanjima DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci, izložba „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“ prati posljednjih 150 godina urbane povijesti Rijeke tijekom koje grad doživljava radikalan rast i postaje globalno prometno i industrijsko središte.

Gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako je ideja postava na Korzu ne samo da pokaže stvaranje izložbe „Fiume Fantastika“, već i da upozori na samu izložbu u Exportu.

Izložba ‘Fiume Fantastika’ izuzetno je vrijedna i mislim da bi je svaki Riječanin trebao pogledati, jer govori o povijesti grada iz različitih aspekata unatrag posljednjih stoljeće i pol“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Rijeka u europskom kontekstu

Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota istaknula je kako je izložba, koja predstavlja vrhunac ljetnog programa EPK, zanimljiva ne samo za Riječane, već i za sve druge posjetitelje Rijeke, jer naš grad stavlja u europski kontekst, a „Rijeka je uvijek bila dio europske povijesti i priče koju treba vidjeti“.

Arhitektica i autorica postava izložbe Ida Križaj Leko istaknula je kako je na postavu na Korzu kroz crtež, tekst i specifične fotografije prikazan rad na dugoročnom istraživanju o urbanoj povijesti Rijeke. Izložba je postavljena u deset paviljona od kojih svaki tematizira određeni riječki fenomen: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone.

Jedanaesti paviljon

Tako se i na Korzu, proučavajući deset postavljenih panela, posjetitelji doslovno šeću kroz deset paviljona glavne izložbe.

Željeli smo ponukati ljude da dođu pogledati te fantastične riječke zone, jer je svaki paviljon jedna mikroizložba, koja obrađuje jednu određenu temu. Sve je upotpunjeno jedanaestim paviljonom – to  je zapravo timeline, koji kroz povijesne podatke prikazuje priču o tih 150 godina riječke povijesti“, kazali su Renato Stanković i Morana Matković, kustoski tim DeltaLaba.

Postav na Korzu može se pogledati do kraja rujna, dok je izložba „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“ otvorena za javnost u prostoru Exportdrva na Delti do 1. prosinca 2020. godine.

Uz Fiume Fantastiku, podsjećamo, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u prostoru Exporta na Delti otvorene su još četiri izložbe: Usijano more, Histerične mašine, Terra Effluviens i Oblomo: zaposlen lijenošću.

Kalendar događanja

Izložba
 • 15.09. – 25.09.
 • (19:00)

Otvorenje izložbe fotografija Trans Balkan

Izložba donosi tridesetak dokumentarnih fotografija transrodnih osoba s područja Balkana, a koje kontekstualiziraju njihove osobne priče...

Detaljnije

Književni susret
 • 18.09.
 • (18:00)

Vrisak: Nada Topić, Damir Zlatar Frey i Vava

Vrisak nam u Export donosi predstavljanja novih knjiga Vlade Simcicha, Damira Zlatara Freya i Nade Topić, a večer se nastavlja u Dnevnom boravku...

Detaljnije

Festival
 • 18.09. – 19.09.
 • (19:00)

Festival održivosti u Parku Vladimira Nazora

Dvodnevni festival uključuje uključuje projekciju filma, predavanja, radionice, cooking show, obilazak botaničkog vrta, program za djecu, glazbeni program i ugostiteljsku ponudu....

Detaljnije

Koncert
 • 18.09.
 • (20:00)

Gala koncert: Karita Mattila

Karita Mattila donosi neke od svojih omiljenih uloga koje je izvodila u Scali, Metropolitanu i Royal Opera Houseu, a na programu su djela Puccinija, Dvořáka, Wagnera i Sibeliusa...

Detaljnije

Koncert
 • 19.09.
 • (20:30)

“52. stavak” Urbana&4, Ante Gela i gudačkog orkestra

Na koncertu će biti izvedene neke od najpoznatijih pjesama Urbanove karijere, ali s potpuno novim aranžmanima, koje je osmislio gitarist, skladatelj i aranžer Ante Gelo....

Detaljnije

Projekcija
 • 19.09.
 • (18:00)

Počinje “Kozala – Kino Lodis”

Sve počinje jam sessionom filmske glazbe u izvedbi inicijative Ritam podzemlja i prijatelja, a nastavlja se projekcijiom filma "Pijana" ulica, riječkog redatelja Marina Lukanovića....

Detaljnije