Kulturno-umjetnička udruga Akt iz Opatije oslikavanjem šarenim murala uredila je zidove na dječjem igralištu parkića u Rijeci, u Ulici Fiorella la Guardije 3b. Voditeljica projekta i autorica oslikanih murala je Riječanka Sandra Vučetić, članica KUU Akt te Eric Derocchi iz Vodnjana, autor oslikane metalne ploče u parku.

Cilj ove hvalevrijedne akcije bio je urediti zapuštenu gradsku površinu koja je prvenstveno namijenjena boravku djece te time pridonijeti zajednici na način da to mjesto postane ugodno za boravak i razonodu posjetitelja. Zidovi i metalna ploča u parku su bili išarani i djelovali su kao da traže osvježenje i neku poticajnu i maštovitu priču.

Foto: Sandra Vučetić

Kao inspiracija ovom street art – grafiterskom spoju poslužilo je aktualno godišnje doba, a to je proljeće pa zidovi vrve cvijećem, lišćem, kišom… Na jednom od zidova naslikana je djevojčica duge i valovite kose koja u ruci drži preplašenog mačića. Autorica uratka, Sandra Vučetić, imala je ideju prikazati empatiju, mirnoću i sigurnost koje krase djevojčicu prikazavši na taj način djelovanje ljudskog bića koje je spremno pružiti pomoć i brinuti se, voljeti životinje i na taj način oplemeniti sebe za tu i sve druge situacije u životu koje čovjeka čine dobrim i spremnim za djelovanje kada je njegova pomoć, ljubav i sigurnost potrebna.

Grafiter Eric Derocchi oslikao je metalnu ploču, a kao inspiracija poslužio mu je svemir i poticaj je za maštanje o dalekim i nepoznatim prostranstvima koje čovjeka uvijek intrigiraju.

Foto: Sandra Vučetić

Ideja za akciju oslikavanja parkića došla je jer su autori uvidjeli zapuštenost tog mjesta, konkretno zidova, te su se odlučili reagirati i napraviti nešto za dobrobit zajednice.

Putem Udruge Akt osmislili su, napisali i prijavili projekt pod nazivom Street Art park Pomerio na natječaju koji je objavio Poslovni klub PartneRi koncem prošle godine. Od 23 prijavljenih projekata odabrano je svega 5, a među njima i ovaj projekt za oslikavanje zidova na dječjem igralištu na Pomeriu. Vrijednost cijelog projekta iznosila je 8.000,00 kn, Poslovni klub PartneRi financijski je potpomogao projekt u iznosu od 50 %, a ostalih 50 % podržale su u donatorskoj akciji tvrtke:  Adricom, Bauhaus Rijeka, Pruša reklame, Daman, Fortis Labor iz Zagreba te još dvije tvrtke koje su poželjele ostati anonimne.

„Nadamo se da će gradske vlasti i donatori ovakvih i sličnih projekata i dalje imati volje i želje za uređenjem javnih gradskih površina s ciljem da se pridonese ugodnijem boravku žitelja grada. Zahvaljujemo se svim našim donatorima, prvenstveno Poslovnom klubu PartneRi koji su prepoznali vrijednost projekta za dobrobit zajednice, Gradu Rijeci, MO Brajda-Dolac i svim posjetiteljima parka koji su dali podršku i pohvale te pomogli i okušali se u izazovu oslikavanja zidova na Pomeriu“, poručuju iz Kulturno-umjetničke udruge Akt.

(Foto: Sandra Vučetić, prees KUU Akt)