Münchenski krug, Grupa trojice, Zemlja

U četvrtak, 22. 9. otvorena je u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, izložba “Münchenski krug, Grupa trojice, Zemlja”. Postavljena je u suradnji s Modernom galerijom iz Zagreba, čime su posjetitelji dobili potpuniji uvid u važno razdoblje hrvatskog slikarstva. Münchenski krug na početku stoljeća, a poslije Zemljaši i Grupa trojice, s djelima iznimne likovne kvalitete, važna su okosnica hrvatske povijesti umjetnosti. Prema riječima organizatora, odlučujući se za predstavljanje njihova opusa, vodili su se važnošću koju su imali u nacionalnoj likovnoj sceni: Račić, Herman, Becić i Kraljević u stvaranju modernoga slikarskog izraza, a Grupa trojice i Zemlja u težnji da stvore prepoznatljiv nacionalni izričaj.

Važan udio u izložbi ima Taktilna galerija Moderne galerije autorice Nataše Jovičić. Namijenjena je prije svega slijepim i slabovidnim osobama, ali i svakome muzejskom posjetitelju kojemu nudi novu percepciju izabranih radova. Slušajući stručne analize i dodirujući taktilni dijagram, na nov i poticajan način doživljavamo remek-djela hrvatske likovne ostavštine 20. stoljeća. Za potrebe izložbe u riječkome muzeju odabran je segment galerije koji obrađuje Račićevu sliku Majka i dijete.

Izjavu Vilme Bartolić, kustosice Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, te nekoliko isječaka s otvorenja na kojem su se publici obratile ravnateljica muzeja Jerica Ziherl i ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter-Plančić, možete vidjeti u prilogu: