U ponedeljak, 14. svibnja 2018. godine, u Prostoru Delta 5 održala se generalna proba monodrame „Down, by Law“ autorice, redateljice i koreografkinje Mile Čuljak u izvedbi glumice Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca Jelene Lopatić. Monodrama je pisana kao impresija razdoblja od rođenja Milinog sina Borisa, dječaka sa sindromom Down, do trenutka kada je tekst napisan. Riječ je o projektu nastalom u koprodukciji riječkog „Zajca“ i Umjetničke organizacije koautorska inicijativa OOUR iz Zagreba.

Borba sa željama, očekivanjima, trajanjima, operacijama i bolestima usađena u višak 21. kromosoma gradila je i posebno roditeljstvo koje je autorica upisivala u novi kod – izvedbeni kod zajedništva. Autorica Mila Čuljak stremila je ojačanju svakodnevice koja je donijela silinu emotivnog, organizacijskog, njegovateljskog i društvenog balansiranja. U želji da ova priča, kao i Boris, doprinese shvaćanju i podršci zajednice osobama s Down sindromom, tražila je tijelo koje će ju ispisati, isplesti i isplesati, a pronašla ga u Jeleni Lopatić.

U ponedeljak, 14. svibnja 2018. godine, održana je generalna proba monodrame „Down, by Law” u Prostoru Delta 5. Monodrama „Down, by Law“ autorice, redateljice i koreografkinje Mile Čuljak u izvedbi glumice Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca Jelene Lopatić, pisana kao impresija razdoblja od rođenja Milinog sina Borisa, dječaka sa sindromom Down, do trenutka kada je tekst napisan. Riječ je o projektu nastalom u koprodukciji riječkog „Zajca“ i Umjetničke organizacije koautorska inicijativa OOUR iz Zagreba. Predstava “Down, by Law” je, kako kaže autorica, „pedeset i pet minuta bliskosti, povezanosti, skrbi, nježnosti i razumijevanja prema svim obiteljima osoba s Down sindromom i svih nas.“ Premijera predstave je 15. svibnja u 19.30 sati u Prostoru Delta 5, a na programu su reprize 16. i 17. svibnja, te će se ponovo reprizirati u lipnju.

Mila Čuljak riječka je izvedbena umjetnica – a ujedno i predsjednica Udruge za Down sindrom-Rijeka 21 te koordinatorica projekta “5. ansambl” riječkog HNK Zajca i Grada Rijeke čiji je cilj uključiti osobe s
invaliditetom u umjetnički rad Kazališta – koja u svim aspektima svoga rada preispituje način funkcioniranja zajednice, onoga što zajednicu osnažuje i oslabljuje, posebno u slučajevima kada pojedinac intenzivno ovisi o njoj.

Podsjetimo, da je HNK Ivana pl. Zajca, u suradnji s Udrugom za Down sindrom – Rijeka 21, postala prva državna institucija koja je pomaknula barijere u socijalizaciji osoba sa sindromom Down, angažiravši, u sklopu radne
terapije, troje mladih osoba s Downovim sindromom za rad u biljeterskoj službi. Time je kao i pokretanjem projekta „5. ansambl“, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, a u partnerstvu s Gradom Rijekom i u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka, postalo prvom institucijom u regiji, a možda i šire, koja na ovakav način implementira praksu inkluzivnog kazališta.

U video prilogu pogledajte kako je protekla generalna proba uz izjave Jelene i Mile.