Na predstavljanju su Gordana i Sanja, zajedno s koordinatoricom projekta „5. ansambl“ Milom Čuljak najavile tri dana festivala na dvije lokacije – u HKD-u na Sušaku i HNK-u Ivana pl. Zajca.

Ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Edvin Liverić prigodno je govorio o prostoru HKD-a i stalnim aktivnostima ove riječke kulturne institucije kojima se trudi postati prostor u potpunosti pristupačan svim korisnicima. Uz ulaz u zgradu bez prepreka i dizalo za nepokretne osobe, najnoviji dodatak HKD-ovoj pristupačnosti je i nedavno dovršeni sanitarni čvor za osobe s invaliditetom. Poznata riječka kreativka i aktivistica za prava osoba s invaliditetom Lukrecija Tomušić – Luce Lu ovim se putem zahvalila HKD-u koji je uvidio nedostatak, tj. otežano korištenje i kretanje osoba s invaliditetom u toaletu te je taj nedostatak pozitivno riješio. „Neka HKD bude primjer svim kulturnim i gradskim ustanovama“, rekla je Lukrecija.

Plesne predstave osoba s invaliditetom kroz tri festivalske večeri

Uz prilagodbe samog prostora HKD-a, uskoro se planiraju i dodatne programske aktivnosti kojima će cilj biti uključiti osobe s invaliditetom u inače njima manje dostupna događanja, a putem posebnih radionica probat će se riješiti pristupačnost i još nekim riječkim ustanovama. “5. ansambl” za prvu festivalsku večer.

Festival inkluzivne scene svojim nastojanjima da osigura pristup plesu za sve ljude i podrži fizičku raznolikost među plesačima stoga savršeno pristaje u prostor HKD-a. Prvi dan festivala, 10. lipnja, u Zajcu
pleše “5. ansambl” s predstavom „Potomci, divovi, bogovi“. Riječ je o partnerskom projektu Grada Rijeke, HNK Ivana pl. Zajca, Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka te Udruge osoba s Down sindromom – Rijeka 21, a dio je i velikog projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programskog pravca Kuhinja.

Drugi i treći dan festival seli u HKD na Sušaku, gdje se 13. lipnja može pogledati premijera plesne predstave „One at a Time“. Koreograf Alessanadar Schiattarella kroz trodnevnu radionicu surađuje s plesačima iz Švicarske i dvije plesačice iz plesne grupe Magija te je nanovo koreografirao predstavu koja će, uz Festival inkluzivne scene, svoju premijeru imati i na 36. tjednu suvremenog plesa u Zagrebu.

U sklopu posljednjeg dana, 14. lipnja, održat će se prezentacija „Uhvati film“ festivala s četiri kratka plesna filma,  predstava „Lemia“ IMRC Inkluzivnog kolektiva za istraživanje pokreta iz Zagreba, Plesna grupa Magija nastupit će s kratkom prezentacijom dueta u nastajanju „Moja druga“ koreografkinje Gordane Svetopetrić, a kao dio prezentacije radova mladih koreografa vidjet ćemo predstavu Anike Cetine iz Rijeke „Otvori, poravnaj; zatvori!“. Festival zatvaraju koreografija „Što želimo?“ Tamare Bračun iz Rijeke i suvremena plesna predstava „Bijeg“ Udruge gluhih i nagluhih osoba PGŽ Rijeka.

Ulaznice

Ulaz na prvi dan festivala u HNK Ivana pl. Zajca moguć je uz propusnice koje su dostupne na blagajni kazališta. Ulaz na drugi dan festivala je 50 kn, za treći dan potrebno je izdvojiti 30 kn, a karte su u prodaji na www.mojekarte.hr, u caffe baru Nad Urom, Dallas Recordsu, Foto Reviji, KD Kostreni i sat vremena prije izvedbe u HKD-u. Mogućnost popusta imaju umirovljenici, osobe s invaliditetom, učenici plesnih škola, članovi UPUH-a te grupe od 10 osoba i više.