Na svečanom predstavljanju kultno-umjetničkog programa Rijeke – Europske prijestolnice kulture , što se 30. listopada održalo u prostoru Exportdrva, kao glazbeno iznenađenje večeri premijerno je izvedena nova pjesma naziva „Moj grad“ riječkog benda Ri-Val, sastavljen od protagonista riječke rock-scene.

Ri-Val ponovno se okupio nakon 22 godine, čime je, između ostalog, potvrdio status superbenda koji više od 30 godina svjedoči o zajedništvu riječke rock-scene u trenucima koji su važni za grad i regiju, ovoga puta to je trenutak u kojem Rijeku nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

Čini mi se da svatko od nas nosi u sebi specifični odjek grada, onaj koji se proteže od muzike, arhitekture, ugašene industrije, slobode, umjetnosti – Vava

Nova pjesma Ri-Vala nosi tipičan riječki rock zvuk te pjeva o Rijeci, slobodnom i otvorenom gradu. Glazbu i stihove pjesme potpisuje ‘dobri duh riječke rock-scene’ Vlado Simcich Vava, a autor aranžmana je Darko Terlević.

“Dok sam pisao tekst, zapravo prilagođavao postavljenoj melodijskoj liniji, pokušao sam bilježiti marginalne dojmove koje imam o Rijeci. Ništa čudesno, samo artikulirati riječi koje najbolje opisuju ono što osjećam i intuitivno doživljavam uz grad koji me ponekad ispuni i čežnjom i radošću. Pretpostavljam da se identitet nekog mjesta vidi subjektivno, čak i nepotpuno, ali se nadam da nije istodobno monokromatski, predvidljiv. Čini mi se da svatko od nas nosi u sebi specifični odjek grada, onaj koji se proteže od muzike, arhitekture, ugašene industrije, slobode, umjetnosti”, rekao je Vava i dodao da je pjesma Moj grad “pokušaj intimnog komentara Rijeke”.

20 pjevača

Intimni komentar neminovno je naišao na odobravanje i razumijevanje jer je Moj grad u izvedbi okupio, simbolično, 20 pjevača: Zoran Badurina (Jonathan), Sandro Bastiančić (En Face), Luka Benčić (My Buddy Moose), Stane Grdaković (The Siids), Valter Kocijančić (ex-Paraf), Edi Kraljić (Denis&Denis), Davor Lukas (Fit), Ivona Maričić Kukuljan (E.N.I), Ivanka Mazurkijević (Mr.Lee & Ivanesky), Iva Močibob (Turisti), Marina Perazić (Denis&Denis), Zoran Prodanović Prlja (Let 3), Mihael Prosen (ex-Father, Nord), Marko Rogić (White on White), Leo Rumora (ex-Ogledala, Fiumens), Dean Škaljac (ex-Grad, Gerila), Boris Štok, Darko Terlević (The Siids), Elena Tomeček Zdjelar (E.N.I.) i Nikolina Tomljanović (E.N.I.).

Za instrumentalni dio bili su zaduženi Vlado Simcich Vava (ex-Laufer, Turisti), Damir Martinović Mrle (ex-Termiti, Let 3, Mr.Lee & Ivanesky) Bobo Grujičić (Turisti, Kojoti), Darko Terlević (The Siids), Vladimir Tomić Mosk (Moskva) i producent Matej Zec (Let 3).

Pjesma će zaživjeti i u radijskom eteru, a za nju će biti snimljen i video-spot, pod redateljskom palicom snimatelja i redatelja Radislava Jovanova Gonza koji će se premijerno prikazati u prosincu ove godine.