Na instrumentima koje je izradio ovaj strastveni zaljubljenik u violine svirat će mladi riječki
violinisti, studenti zagrebačke Muzičke akademije, Matej Mijalić i Ivan Graziani, uz klavirsku pratnju Jelene Barbarić-Mijalić. Na koncertu će se moći čuti djela J. S. Bacha, N. Paganinija, J. Bramsa, H. Wieniawskog i P. de Sarasastea.

„Riječki talenti“ Matej Mijalić (19) i Ivan Grazijani (22) studenti su Zagrebačke Muzičke akademije, obojica u klasi prof. Leonida Sorokowa, te iako još izuzetno mladi, dobitnici su brojnih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja. Na koncertu će svirati na dvjema Kresnikovim violinama, iz 1910. te iz 1912. godine.

Ulaz na koncert je slobodan.

Izložba Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona dio je projekta Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Doba moći. Riječ je o drugoj
po redu izložbi programa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja
Rijeka Granice – između reda i kaosa koji se provodi u sklopu Europske prijestolnice kulture.

Rijeka i teme koje su obilježile grad nalaze se u polazištu programske cjeline Doba moći, no program obuhvaća i moćna razdoblja Europe. Rijeka, u tom kontekstu, zahvaljujući svojoj burnoj povijesti i sadašnjem trenutku može predstavljati Europu u malom. Tako se izložba o Izložba o Franji Kresniku odlično uklapa u tu priču budući da govori o čovjeku koji je svojim životom i radom, pa tako i vrijednim naslijeđem koje je ostavio iza sebe, svakako ostavio
dubok trag u riječkoj povijesti, ali postao dijelom svjetske glazbene baštine.

Kremonske violine u Rijeci bit će izložene do 8. ožujka 2020., kada će ih zamijeniti instrumenti iz fundusa PPMHP-a. Izložba Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona ostaje otvorena do siječnja 2021.

Kalendar događanja