U dva od ukupno 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture – susjedstvima Delnice i Mrkopalj započele su prve posjete međunarodnih i domaćih umjetnika koji će u 2019. i 2020. godini boraviti i raditi u mjestima koja su dio programa 27 susjedstava te se družiti s lokalnim stanovništvom. Tijekom boravka, umjetnici će istraživati specifičnosti mjesta, kroz lokalne mitove i legende, što će im biti polazišne točke za stvaranje novih umjetničkih djela.

Početkom listopada u susjedstvo Delnice stigla je finska umjetnica Anna-Mari Karvonen. Umjetnica iz Helsinkija radi performanse u kontekstu kazališta, plesa i radija. Kao privremena sugrađanka, u susjedstvu Delnice boravi do 19. listopada, te u suradnji s domaćim umjetnikom Matijom Kezeleom istražuje
zanimljive delničke lokalitete i priče utkane u delničku prošlost i sadašnjost.

Centriphery Mrkopalj

Nizozemski umjetnički kolektiv Hoge Fronten, predvođen umjetnicom Lieke Benders, te umjetnicama Jolle Roelofs i Saskia de Haas bio je u prvoj umjetničkoj rezidenciji u susjedstvu Mrkopalj od 13. do 18. listopada. Udruženi s domaćom, riječkom umjetnicom Tajči Čekada upoznaju zajednicu i priče o Mrkoplju i njegovim specifičnostima.

Aktivnost se provodi u sklopu programa 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i međunarodnog projekta Centriphery, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz programa Kreativna Europa.

Centriphery je interdisciplinarni europski projekt koji potiče dijalog između profesionalnih međunarodnih umjetnika različitih umjetničkih disciplina, lokalnih umjetnika i stanovništva lokalnih zajednica. U sklopu projekta
stvaraju se novi sadržaji i umjetnička djela kojima se periferne europske lokacije postavljaju u centar umjetničkih događanja.