Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – 25. studenoga, ispred Radija Rijeke na Korzu predstavljen je zadnji dan kampanje „Bitna si” koja je u posljednjih tjedan dana podsjećala na važnost zaustavljanja nasilja nad ženama raznim akcijama, umjetničkim intervencijama i predavanjima.

Akcija je počela u 12 sati kada su učenice Učeničkog doma „Podmurvice“ uz pratnju voditeljice Barbare Maras običnim kredama ispisivale poruke „Bitna si“, „Ljubav nije nasilje“, „Tvoje tijelo je lijepo” i slično.

Posljednji dan kampanje Bitna ispred Radija Rijeke

Učenice Učeničkog doma „Podmurvice“ ispred Radija Rijeke

Potom je na Korzo postavljen tepih, umjetnički rad Nives Žarković koje su sudionice kampanje simbolički nosile od kluba Jadran do Korza. Ispred tepiha je predstavnica Udruge Lori Ana Ajduković čitala tekst Marte Čaržavec „Volim te, ali ne“.

Međunarodni dan borbe borbe protiv nasilja nad ženama na Korzu

Umjetnički rad Nives Žarković – crveni tepih s osobnim svjedočanstvima nasilja

Bitna.si je nastavak kampanje #ženeujavnomprostoru. Iza nje stoji Udruga za ljudska prava i građansku participaciju iz Rijeke, ali i veliki broj žena koje su odlučile podijeliti svoje priče i aktivno raditi na tome da seksualno uznemiravanje u javnom prostoru prestane biti tabu.

Više o samoj akciji može se saznati na portalu bitna.si, a na portalu se također nalaze priče žena o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju, te se mogu saznati informacije o institucijama za pomoć zlostavljanim ženama, kao i podijeliti vlastitu priču.