Na 24. reviji lutkarskih kazališta održanoj od 4. do 11. studenog u Rijeci, predstavljena je i predstava u nastajanju „Carevo novo ruho“. Predstavu potpisuje Zoran Petrovič, a glumci Uroš Kaurin i Tilen Kožamelj za riječku publiku odigrali su je na hrvatskom jeziku.

„Carevo novo ruho” tematizira cara koji uposli dva krojača kako bi mu sašili najljepše odijelo koje je ikad postojalo. Varalice, krojači ga uvjere kako ga rade od materijala nevidljivog onima koji nisu dostojni vlasti. Na predstavljanju odijela jedino dijete ima dovoljno hrabrosti i mudrosti izreći očito: „Car je gol!”

Zoran Petrovič u ovoj je adaptaciji naglasak stavio na taštinu koju ova bajka napada, ali ju je i osuvremenio novim pristupom. Teme kao što su ekološka osviještenost, pretjerana proizvodnja jeftine odjeće, kupovanje ogromnih količina jedno sezonske odjeće i obuće i slično provukao je kroz ovu priču i time publici ponudio nešto o čemu mogu razmišljati.

Nakon predstave održan je i razgovor s publikom, na kojem su mnogi posjetitelji komentirali suvremenost predstave kao i njenu namjenu – iako postavljena za djecu predstava nesumnjivo komunicira i s roditeljima koji dolaze u kazalište.

Koprodukcijska predstava

Predstava je koprodukcija Lutkovnog gledališča Maribor i Gradskog kazališta lutaka Rijeka, a u subotnjoj je izvedbi publika imala prilike prisustvovati dijelu procesa rada, pogledati dosad postavljenje scene te nakon izvedbe razgovarati s autorskom ekipom i glumcima. Povratne informacije koje je autorski tim dobio služit će im za nastavak rada.

Suradnja se ostvaruje u sklopu EPK Rijeka 2020, sa zakazanom premijerom u travnju 2020. godine. U Rijeci će biti izvedena na hrvatskom, a u Mariboru na slovenskom jeziku.