Svečanom izvedbom najdugovječnije predstave Gradskog kazališta lutka Rijeka “Ježeva kućica”, povodom 20. godišnjice izvođenja, zatvorena je 26. revija lutkarskih kazališta u Rijeci.

Ovaj lutkarski mjuzikl po priči u stihovima Branka Ćopića praizveden je u riječkom GKL-u u rujnu 2001. godine, a 11. studenoga 2021. na riječkoj je sceni zaigrao 517. put!

Autor Ježurkine legendarne glazbe i scenske obrade je Hrvoje Hegedušić, redateljica je Sanda Miladinov Langerholz, koreograf Norman Dixon, scenografkinja Ana Ogrizović, kostimografkinja Ljubica Wagner, a oblikovatelj svjetla Damir Babić. U ovoj izvedbi glumili su Karin Fröhlich u ulozi Ježurke te Almira Štifanić, Andrea Špindel, Zlatko Vicić, Alex Đaković i David Petrović. Ravnateljica GKL Rijeka u vrijeme prvog postavljanja “Ježeve kućice” na scenu bila je Ljerka Galic.

Na priči o Ježurki koji „povazdan luta“ odrasli su brojni naraštaji, a brojne generacije su u Rijeci imale sreću gledati tu predstavu. U 20 godina izvođenja predstava nije izgubila na svom šarmu i energiji te je i dalje je jedna od najtraženijih predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka, za koju se uvijek traži karta više.

U videu donosimo priču o glumcima-lutkarima koji ovu predstavu s jednakim žarom izvode puna dva desetljeća, ali i tajni njezine popularnosti te vječnoj poruci o ljubavi prema domu koja je obogatila djetinjstvo brojnih riječkih mališana.