Kamena konstrukcija budućeg trajnog podmorskog umjetničkog objekta pod nazivom Lautus, koji čine mahovnjaci, školjkaši, spužve i ostali organizmi koji djeluju kao čistači mora, autorice Opatijke Nike Laginje, ovih dana vrlo intenzivno nastaje na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, izvijestila je Rijeka 2020.

Umjetnička instalacija Lautus čiji naziv preveden s latinskog na hrvatski jezik znači – čistač, svoj će trajni dom naći na dubini od 15 metara pod morem, u Vološćanskom zaljevu, a sve u sklopu programa Lungomare Art Europske prijestolnice kulture.

Nika Laginja / Foto: Rijeka 2020

Skulptura ispod mora sastojat će se od morske flore na kamenoj konstrukciji koja će se kroz godine umnožavati i čistiti sve veću količinu morske vode. Paralelno s nastajanjem kamene konstrukcije, na samoj se lokaciji na koju će skulptura biti postavljena, pod morem u Voloskom, obavlja i sondiranje tla, od strane ­­­­­­­­­­­­­­­­obrta Kostrena Sub, uz stručne konzultacije višeg kustosa Marina Kirinčića iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka. Ovo djelo doprinosi obnavljanju bioraznolikosti lokacije podmorja, čiji cilj nije ostvariti promjenu na svjetskoj razini, već je fokusirano na angažmanu pojedinca i preuzimanju odgovornosti za svijet u kojem živimo.

Nika Laginja i Jiří Kovanda

Volosko je mjesto duge i bogate povijesti u kojem se susreću utjecaji prirode i karakter lokalne zajednice. Dijalog između prirode, mora i ljudi koji žive na toj obali, čini metaforički okvir za suradnju čak dvaju umjetnika pozvanih da sudjeluju u ovom projektu. Naime, poznati suvremeni umjetnik svjetskog glasa, Čeh Jiří Kovanda, odgovorit će svojim trajnim djelom na podmorski objekt mlade umjetnice Laginja, fokusirajući se na ekologiju kao i na društveni kontekst.

Jiri Kovanda / Foto: Rijeka 2020

On će u središtu Voloskog, na samom početku lungomare šetnice, u blizini kuće Andrije Mohorovičića, paralelno postaviti minimalističku instalaciju 1857, nadahnutu ovdašnjom prirodom i poviješću. Njegov rad, koji svojim nazivom asocira na godinu Mohorovičićeva rođenja ujedno je i njegova prva trajna umjetnička instalacija, a ukazivat će na danas ugroženu morsku prirodnu vrstu – Jadranskog bračića. Tih je godina ovom vrstom smeđe alge, koja je prirodni pokazatelj čistoće mora, Kvarnerski zaljev obilovao, a danas je ona izuzetno rijetka pojava. Kombinacija dvaju djela snažno poziva na novo tumačenje odgovornosti prema prirodi i kvaliteti međuljudskih odnosa.

Umjetnička instalacija Lautus u nastajanju / Foto: Rijeka 2020

Umjetnička skulptura Lautus Nike Laginje pod more će se postaviti kroz travanj ove godine, dok će Kovandina minimalistička umjetnička instalacija 1857 biti postavljena početkom lipnja. Službeno predstavljanje oba umjetnička djela planirano je sredinom lipnja 2020., u sklopu Music, Arts & Gastronomy festivala Voloskana u Voloskom. Djela nastaju u partnerstvu RIJEKE 2020, Grada Opatije i Prirodoslovnog muzeja Rijeka, a sufinancirana su od strane češkog Fakulteta za umjetnost i dizajn na Sveučilištu Jan Evangelista Purkyně, Ústí nad Labem.

Lungomare Art Europske prijestolnice kulture

Program Lungomare Art Europske prijestolnice kulture, podsjetimo, na devet lokacija na Kvarneru, gradi deset svojevrsnih spomenika za budućnost. Trajni radovi će od travnja do listopada 2020., osim u Voloskom, biti postavljeni u Brseču, Lovranskoj Dragi, na ribarnici u Rijeci, na plaži Grčevo na Pećinama, na plaži Svežanj u Kostreni, u Loparu na Rabu, iznad Baške na Krku i na Veloj rivi u Malom Lošinju. Njihovi su autori, po izboru kustosa Michala Kolečeka, renomirani umjetnici, dizajneri i arhitekti iz Hrvatske, Europe, Japana i Čilea, koji tematiziraju tradicije i priče važne za pojedine lokalne zajednice u kojima radove i postavljaju.