Lovranska Draga jedno je od mjesta u kojima će biti postavljena trajna umjetnička instalacija u sklopu programa Lungomare Art Europske prijestolnice kulture. Riječ je o radu pod nazivom Puli Mȁlina, hrvatskog umjetnika Davora Savicentija.

Ovih je dana u radionici tvrtke Kapitel u Žminju započet rad na izradi oplate koja će se potom transportirati u Lovransku Dragu, gdje će se prema njoj izraditi kamena kupola trajnog  umjetničkog paviljona izgrađenog od raznih prirodnih materijala, poput kamena i lokalnog kestena.

Lovranska Draga jedno je od mjesta u kojima će biti postavljena trajna umjetnička instalacija u sklopu programa Lungomare Art Europske prijestolnice kulture. Riječ je o radu pod nazivom Puli Mȁlina, hrvatskog umjetnika Davora.

Paviljon će biti smješten na temeljima nekadašnjeg mlina, uz planinarsku stazu Medveja – Lovranska Draga – Vojak, koja se proteže od morske obale do vrha planine Učka.

Završetak radova na ovom trajnom umjetničkom paviljonu predviđen je za početak travnja ove godine, a otvorenje instalacije bit će održano u sklopu Dana Općine Lovran 24. travnja. Sanvincentijev koncept ove trajne umjetničke instalacije bazira se na ideji stvaranja prostora koji se uklapa u već postojeći okoliš Lovranske Drage te postaje mjesto susreta i odmora, kao i mjesto učenja o specifičnostima ovog kraja.

10 radova na obali i otocima

Program Lungomare Art Europske prijestolnice kulture, postavljanjem 10 trajnih umjetničkih radova na obali i otocima gradi spomenike za budućnost te otkriva priče važne za pojedine lokalne zajednice koje nije moguće naći u uobičajenim turističkim brošurama. Na ovaj način suvremena umjetnost izlazi iz muzeja i susreće se s lokalnim zajednicama, stvarajući novi svojevrsni kulturno-umjetničko-turistički put, koji donosi novu vrijednost mjestima koja su obuhvaćena ovim programom.

Lovranska Draga jedno je od mjesta u kojima će biti postavljena trajna umjetnička instalacija u sklopu programa Lungomare Art Europske prijestolnice kulture. Riječ je o radu pod nazivom Puli Mȁlina, hrvatskog umjetnika Davora.

Svi će umjetnički radovi od travnja do listopada ove godine biti postavljeni, osim u Lovranskoj Dragi, u Brseču, u Voloskom, na Riječkoj ribarnici, na plaži Grčevo na Pećinama, na plaži Svežanj u Kostreni, u Loparu na Rabu, iznad Baške na Krku te u Malom Lošinju.

Autori su renomirani umjetnici i umjetnice, dizajneri i arhitekti iz Hrvatske, Europe, Japana i Čilea: Sofie Thorsen, Davor Sanvincenti, Jiří Kovanda, Nika Laginja, Pavel Mrkus, Igor Eškinja sa studentima Akademije primjenjenih umjetnosti u Rijeci, kolektiv Numen/For Use, Harumi Yukutake, Smiljan Radić i Marcela Correa te Liam Gillick.

Kustos programa Lungomare Art je renomirani europski kustos, Čeh Michal Koleček koji je i odabrao umjetnike.

Kalendar događanja

Razgovor
 • 22.09.
 • (19:00)

Bik Van der Pol / umjetnička rezidencija i artist talk

Razgovor s umjetničkim dvojcem Bik Van der Pol o njihovoj umjetničkoj praksi i dojmovima o Rijeci ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Razgovor
 • 23.09.
 • (20:00)

Adaptacija. Čitanje filma #3: Ivan Salaj i “Osmi povjerenik”

U Art-kinu gostuje redatelj Ivan Salaj povodom prikazivanja njegove hit komične drame Osmi povjerenik, nastale prema istoimenom predlošku Renata Baretića...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije

Izložba
 • 25.09. – 15.10.
 • (00:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije