Projekt Terra Effluviens povezujući zaboravljenu studiju urbanista i arhitekta Branka Petrovića iz 1971. godine sa suvremenim teorijskim, umjetničkim i dizajnerskim istraživanjem, kroz seminar je pružio novi uvid u utjecaj čovječanstva na Zemlju koji je toliko jak da se pojavila potreba za proglašavanjem nove epohe zvane antropocen. Studija se pojavila u razdoblju u kojem na svjetskoj razini jača trend futurističkih predviđanja, uz sve izraženiju svijest o važnosti čovjekova okoliša i negativnom utjecaju.

Gotovo pedeset godina nakon nastanka originalne studije, projekt Terra Effluviens vraća izvorne dijagrame iz studije u život, i to na vrlo specifičnom mjestu, u Rijeci. razlog tome je što je Petrović upravo grad Rijeku analizira kao složen teritorij na kojem se mogu zamisliti moguće ekološke budućnosti.

Tijekom seminara istraživači su sudjelovali u terenskim istraživanjima, dizajnerskim predviđanjima i teorijskim diskusijama. Sudjelovali su: Gediminas Urbonas (MIT, Cambridge), Armina Pilav (University of Sheffield), Martin Guinard (ZKM, Karlsruhe), Miro Roman (ETH, Zurich), Merve Bedir (Hong Kong University), Ivica Mitrović (Sveučilište u Splitu), Donato Ricci (SciencesPo, Paris), Louise Carver (Lancaster University), Gary Zhexi Zhang, Jamie Allen (FHNW, Basel), Idis Turato (Sveučilište u Zagrebu), Ida Križaj Leko (Delta Lab, Rijeka), Damir Prizmić (Radiona Makerspace, Zagreb), Damir Gamulin (000, Zagreb), Željka Modrić Surina i Boštjan Surina (Prirodoslovni muzej Rijeka).

Projekt Terra Effluviens u ožujku 2020. godine rezultirat će i otvorenjem izložbe u okviru programa Europske prijestolnice kulture.