VIDEO

21.12.2018.

"Šetnja" kroz grad slikara Maura Stipanova u Muzeju grada Rijeke

Autor: Damir Jevtić

U Muzeju grada Rijeke u četvrtak, 20. prosinca 2018. godine, otvorena je izložba slika Maura Stipanova koju je autor nazvao „Šetnja/Passeggiata“. Stipanov potječe iz fijumanske obitelji koja je svojevrstan gradski fenomen – slikali su i djed i otac i stric. On sam je već pola stoljeća riječka likovna činjenica. O tomu svjedoče brojne izložbe kojima se predstavio kao autor trajne sklonosti eksperimentima bojom i formom. Nova izložba donosi neizlagan ciklus riječkih prizora koje su nastajale u dojmljivom rasponu između 1973. i 2018. godine.

U Muzeju grada Rijeke u četvrtak, 20. prosinca 2018. godine otvorena je izložba slika Maura Stipanova koju je autor nazvao „Šetnja/Passeggiata“. Stipanov potječe iz fijumanske obitelji koja je svojevrstan gradski fenomen – slikali su i djed i otac i stric. On sam je već pola stoljeća riječka likovna činjenica. O tomu svjedoče brojne izložbe kojima se predstavio kao autor trajne sklonosti eksperimentima bojom i formom. Nova izložba donosi neizlagan ciklus riječkih prizora koje su nastajale u dojmljivom rasponu između 1973. i 2018. godine.

Usprkos toj vremenskoj protežnosti od 45 godina, ciklus čini jedinstvenu likovnu cjelinu. Stipanov u njoj ne skriva osobnu bliskost s pojedinim dijelovima grada, poput kozalskih nebodera, glavnog lukobrana, Školjića, Trsatskih stuba, lučke obale itd. Stipanov ne slika samo ono što smatra važnim i lijepim, on se istodobno ne srami ružnog i dotrajalog. Dapače, u tragovima propadanja pojedinih dijelova gradskog tkiva vidi tugaljiv šarm, koji iskusnom rukom pretače u likovnu zanimljivost. Radovi su to koji usporedno svjedoče o promjenama kroz koje je prolazio grad i umjetnikovu stilskom evoluiranju.

Radovi s izložbe „Šetnja/Passeggiata“ završit će po njenu zatvaranju kao donacija Muzeju grada, dijelom i kao otkup koji će u obogatiti muzejsku zbirku slika. Posebno se to odnosi na njezin dio posvećen riječkim motivima.

Izložba traje od 20. prosinca 2018. do 28. veljače 2019. godine.