Arbutina u Rijeci izlaže 82 crno-bijele fotografije, jedne nastale neposredno nakon potresa, a druge tijekom dokumentiranja štete na kulturnim dobrima grada za što ga je, s ciljem izrade popisa štete i kvalitetne konzervatorske dokumentacije, angažiralo Ministarstvo kulture i medija.

Njegove fotografije su prije svega dokumentarne, ali s jasnim umjetničkim kontekstom. On je također pronalazio razne druge motive, koji su dio mozaika, iako možda izlaze iz konteksta dokumentarnosti. Arbine fotografije imaju i emocionalnu vrijednost o čemu on govori i samim nazivom izložbe, naglašavajući da je upravo neizvjesnost u očekivanju novog potresa u to vrijeme bila najgora.

Uz samog autora, izložbu je otvorio ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović, koji je istaknuo da je izložba istovremeno i lijepa i tužna, odnosno lijepa, ali o tužnome događaju – potresu u Sisku.

Otvorenju je prisustvovao i zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski koji je istaknuo da je Grad Rijeka sa svojim komunalnim i trgovačkim društvima nakon potresa počeo financijski pomagati potresom pogođene krajeve, dok su se riječki vatrogasci odmah pridružili spašavanju stanovnika i saniranju posljedica potresa.

Miroslav Arbutina Arbe svoj je dugogodišnji rad velikim dijelom posvetio Sisku, gradu u kojem živi i radi. On prepoznaje njegovu energiju, amplitude uspona i padova, poznaje njegove ljude, ulice, detalje. Kao fotograf, on se od 1987. uzdigao iznad pukog promatrača grada te bilježio promjene koje su se u njemu događale. Njegov umjetnički i životni put usmjerio ga je od industrijskog fotografa, preko ratnog fotografa početkom 1990-ih do onog novinskog i umjetničkog. U radu je uvijek pokazivao odmak od zadanih tema u kontekstu potrage za motivima koji izlaze izvan tih tema i na taj je način vježbao oko i poboljšavao sposobnost vizualne komunikacije s javnošću. Time je posjetitelje izložbi navikavao na neobične ili barem nesvakidašnje motive. Te osobine dolaze na vidjelo i u novom izlagačkom koraku Arbutine.

Izložba je nastala suradnjom autora, Ministarstva kulture i medija RH, Grada Siska i Gradskog muzeja Sisak, a objavljena je i istoimena Arbina monografija.

Izložba u „Kockici“ Muzeja grada Rijeke (Trg Riccarda Zanelle 1/1) moći će se razgledati do 29. siječnja 2022. godine.

Miroslav Arbutina Arbe rođen je u Sisku. Nakon rada u Željezari, 1987. godine odlučio je živjeti od fotografije te je radio industrijsku fotografiju za potrebe sajmova, kataloga i slično. Početkom Domovinskog rata, počinje raditi kao slobodni fotograf za domaće i inozemne tiskane medije i agencije. U Jutarnjem listu radi od osnivanja dnevnika do 2008. godine.

Sa skupinom sisačkih fotografskih entuzijasta, osniva 1999. godine Foto klub Siscia Obscura čiji je predsjednik. Pokrenuo je Foto galeriju Siscia Obscura, u kojoj je do sad održano više od 80 izložbi profesionalnih i amaterskih fotografija, desetci stručnih predavanja renomiranih fotografa i mnoge fotografske radionice. Bavi se nizom projekata i autor je fotografija u knjigama, katalozima i monografijama. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama i dobitnik je više nagrada.

(Foto: Ivica Nikolac)

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije