U petak, 4. prosinca održat će se Dan susjedstva Škurinje, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, pod nazivom „Kultura s pogledom“, koji u kontekstu nedovršenih urbanizacija i specifične mikrolokacije grada Rijeke istražuje i dokumentira povijest i budućnost naselja. Program susjedstva Škurinje, čiji je nositelj Udruga za urbanu regeneraciju Kuraž, uključuje kreativno i umjetničko aktiviranje susjedstva, oblikovanje angažiranije i snažnije zajednice, reminiscenciju na povijest i pogled na budućnost.

Unazad nekoliko godina, koliko susjedstvo Škurinje djeluje, kreira se Zelena knjižnica znanja i stvaraju se inspiracije s fokusom na urbanizam, održava se program edukacije o urbanim ‘zelenim’ temama, ‘uradi sam’ kulturi, stvaranju kvartovskih ‘džepova’ u funkciji kulture i umjetnosti.

Zelena knjižnica okuplja knjige ‘zelene’ tematike i stvara prostore razmjene, što uključuje predavanja, razmjene sadnica i razne gerilske ‘zelene’ intervencije. I tu se ne staje, već se sve razvija u različite umjetničke akcije, stvaranje kvartovskog fanzina i proizvodnju urbanog namještaja, od strane samih stanovnika kvarta. Na ovaj se način stvara svojevrsni Škurinjski kulturni centar, koji fizički ne postoji kao infrastruktura, ali može nastati zalaganjem svakog pojedinca na bilo kojoj točki naselja – u parku, na stepenicama, u portunu… Da bi osnažili i produbili svoja aktivistička kvartovska iskustva, Škurinjci suradnju proširuju s europskim susjedstvom Kaunas 2022 i već su traženi stručnjaci za aktiviranje društvene zajednice. 

Bibliobus i 3D printanje

Program susjedstva Škurinje započet će gostovanjem bibliobusa Gradske knjižnice Rijeka, od 11.00 do 14.00 sati u Ulici Save Jugo Bujkove 40 (stajalište na sredini ulice ispod zgrade s garažama) i osnivanjem Škurinjskog čitateljskog kluba.

Gradski bibliobus Gradske knjižnice Rijeka godinama predstavlja kultnu pojavu. Bibliobus jednostavno ne može zaustaviti ništa jer taj autobus prepun znanja neumorno dolazi na stajalište u Ulici Save Jugo Bujkovoj gdje se u par sati mogu posuditi željene knjige. Knjižnica koja dolazi svojim građanima iznimna je ideja koja se u ovim kriznim vremenima naročito cijeni. Stoga je Gradska knjižnica Rijeka u petak 4. prosinca, povodom Dana susjedstva Škurinje, za sve zainteresirane građane osigurala besplatan upis u bibliobus! Ovo je ujedno i trenutak kada se ljubitelji knjige pozivaju na članstvo u novoj inicijativi Škurinjskog čitateljskog kluba.

Program susjedstva Škurinje „Kultura s pogledom“ nastavlja se u 17.00 sati demonstracijom 3D printanja u garaži, pod nazivom “3D printamo škurinjski kulturni centar”, a cijeli se program odvija u Ulici Save Jugo Bujkova kod kućnog broja 44 (garaža, plato u parkiću).

Tehnologija 3D printanja omogućava gotovo svakome da u formi fizičkog prototipa realizira vlastite zamisli koje su prethodno 3D modelirane. U simbolički vrijednom prostoru škurinjske garaže printat će se jednostavan 3D model škurinjskog kulturnog centra, kao podsjetnik na postojeću viziju, ali nepostojeći prostor. Program će se odvijati cijelu večer do 20:00 sati, kao demonstracija za sve zainteresirane.

Predavanja i novi broj Balkonskih novina

Na istom će mjestu u 17.30 sati docent dr.sc. Marko Medved održati predavanje „Škurinje u prošlosti – naselje izraslo iz vinograda“.

Na temelju nepoznatog arhivskog gradiva autor iznosi više podataka o spominjanju Škurinja, mahom u kontekstu pravnih poslova i oporuka crkvenih struktura Rijeke. Pri tome pažnju osobito posvećuje augustinskom samostanu sv. Jeronima koji je u predindustrijskom vremenu posjedovao više dobara u bližoj i daljoj okolici Rijeke, među kojima i na Škurinjama.

Od 18.00 sati slijedi prezentacija novog broja Balkonskih novina, pod vodstvom Ane Labudović i Kristiana Benića.

Balkonske novine ili ulični kvartovski fanzin oblikovan je kao medij kojom se predstavlja inicijativa i Škurinje kao naselje, a koji izlazi povremeno. Posebnost je to što je tiskan risografskom tehnikom koja predstavlja inovativan iskorak u mikro-lokalnom kvartovskom novinarstvu. Treći broj fanzina tematski je posvećen imaginarnom kulturnom centru i zaokružuje dosadašnji rad inicijative i zajedničkog pogleda prema budućnosti.

U 18.30 sati Gorana Stipeč Brlić održat će predavanje “Škurinjski kulturni centar ili kako zaokružiti urbanističku nedovršenost”.

Kad se razmišlja o pokretanju ili realizaciji prostora kulturnog centra uobičajeno je ideju promišljati kroz fizički prostor, zamišljajući neku adekvatnu zgradu ili već postojeće mjesto koje je moguće prilagoditi svrsi. Škurinjska ideja kulturnog centra je suprotna ideji promišljanja prostora na fizički način i ne podrazumijeva nužno fizičku realizaciju koja niti ne postoji u dosadašnjem urbanističkom planu. Ideja kulturnog centra bavi se svim ‘softverskim’ prostorima realizacije takve ideje. Postavlja se pitanje, što je moguće učiniti kada okolnosti ne dozvoljavaju razvoj, a kultura se ipak događa.

Škurinjsko-litvanska večer

Program susjedstva Škurinje svoj će završni dio imati od 19.30 do 20.00 sati uz Virtualnu večer s Litvancima.

Naime, kroz višegodišnji proces susjedstvo Škurinje razvilo je posebno bliske odnose s prijateljima iz Litve, srodnim organizacijama za bavljenje aktiviranjem zajednice i kulturom u naseljima. Pandemija sprečava fizička putovanja, ali online alati već su isprobani kroz zajedničke večere, radionice kuhanja gljiva, pripreme kvasa i brojna druga druženja. Susjedstvo Škurinje i susjedstvo Kaunas domaćini su virtualne večere za sve prisutne i pozivaju na druženje s europskim susjedstvima, uz škurinjsko-litvanski začin.

Dan susjedstva Škurinje EPK organizira se uz poštivanje svih važećih mjera za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se sudionici pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

Nositelj inicijative susjedstva Škurinje je Udruga za urbanu regeneraciju Kuraž (Rijeka), partneri su Gradska knjižnica Rijeka, Udruga Bez granica i Performatyvus dizainas, dok je europsko susjedstvo Kaunas 2022 iz Litve. 

Posebne zahvale za realizaciju programa zaslužuju Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka –  Direkcija za mjesnu samoupravu, Vijeće Mjesnog odbora Škurinje, Osnovna škola Ivana Zajca, MitOst, Actors of Urban Change  i Gradska knjižnica Rijeka.