SKANI kreativni centar 50+, udruga za promicanje kulture stvaralaštva, od sada će djelovati u vlastitim prostorima na adresi Korzo 2, I. kat.

Neprofitna udruga SKANI kreativni centar 50+ broji 70 članova, osoba starije životne dobi, koji kreativno stvaraju, druže se, odlaze na izlete, ali i sudjeluju u humanitarnim akcijama. Tako su se volonteri udruge tijekom epidemije koronavirusa posvetili pomaganju potrebitim sugrađanima, osobito onima treće dobi, dostavljajući im namirnice, lijekove, osiguravajući prijevoz do bolnice na terapije i slično, dok su članice Udruge sašile i donirale tri tisuće pamučnih maski.

Otvorenju prostora prisustvovali su gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić.

Predstavnici Grada Rijeke, PGŽ-a, KBC-a Rijeke s predsjednicom udruge Aniom Škrobonja

Predstavnici Grada Rijeke, PGŽ-a i KBC-a Rijeka s predsjednicom udruge Aniom Škrobonja

Gradonačelnik Obersnel izrazio je uvjerenje kako će novi prostori biti dodatan poticaj za daljnji kreativni i humanitarni rad članova udruge.

„Dobro je da imamo što više udruga koje okupljaju ljudi koji imaju što za pokazati, bez obzira na dob“, kazao je gradonačelnik, poklonivši udruzi grb Grada Rijeke.

Predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije Fabijanić posebno se zahvalio članovima udruge što su se na početku epidemije koronavirusa, kada je bilo značajno ograničeno kretanje građana, svojom aktivnošću borili protiv otuđenosti.

Članice Udruge sašile i donirale tri tisuće pamučnih maski

Članice Udruge sašile su i donirale tri tisuće pamučnih maski

Ania Škrobonja, predsjednica Udruge SKANI kreativni centar 50+, zahvalila se na dosadašnjoj potpori Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, ali i onima koje su ih do sada ugošćavali, poput Saveza antifašista i antifašističkih boraca, Kluba Sušačana ili MO-a Luke izrazila je zadovoljstvo što udruga, koja neformalno postoji pet godina, a formalno jednu, napokon dobiva svoje vlastite prostorije za kreativni rad i postavljanje izložbi.

Tako je već u sklopu otvorenja novog prostora udruga organizirala izložbu ”O bella ciao”, na kojoj su izloženi umjetnički radovi članova udruge, ali i fotografije s terena i pregled novinskih članaka nastalih tijekom dvomjesečnog volonterskog angažmana vezanih uz prva dva mjeseca epidemije koronavirusa. Veliku pomoć pritom su imali u udruzi Riječki anđeli, dr. Mati Matešiću, liječniku s Hitnog trakta KBC Sušak, kao i Stožeru civilne zaštite Primorsko-goranske županije. Izložba se može pogledati od ponedjeljka do petka od 10 do 12 i od 17 do 19 sati.

Udruga također ima i grupu za dekupaž, a slikati mogu i osobe koje imaju oštećen vid ili druge zdravstvene poteškoće. Naime, predsjednica Udruge Škrobonja razvila je  metode slikanja za ljude koji imaju ablaciju retine, tremor ili pak artritis.
Htjela sam razviti tehnike slikanja za osobe koje imaju različite poteškoće i tako sam okupila mnoge kojima zdravstveno stanje, nažalost, onemogućava da se bave slikarstvom. Kroz rad s njima razvila sam metode kojima se koristimo pa tako, na primjer, jedna gospođa s jako oštećenim vidom danas stvara odlične slike. Družimo se uz slikanje, organiziramo izlete te pomažemo jedni drugima u svakodnevici“, napominje maestra Škrobonja.

Više o radu udruge na Facebook profilu SKANI kreativni centar 50+.