Sofoklov „Kralj Edip“ u adaptaciji i režiji Luciana Delprata najbolja je predstava HNK Ivana pl. Zajca u sezoni 2019./2020. odnosno dobitnica Nagrade „Đuro Rošić“ za najbolju predstavu u cjelokupnoj produkciji riječkog HNK prošle sezone. Ova igrano-lutkarska predstava nastala u suradnji s Gradskim kazalištem lutaka ujedno je i najbolja predstava u cjelini Hrvatske drame što joj je donijelo i Nagradu „Zlata Nikolić“. Najbolji koncert prošle sezone, kojem odlazi Nagrada „Lovro pl. Matačić“ je Mahlerova Druga simfonija – „Uskrsnuće“ pod ravnanjem maestra Philippa von Steinaeckera u izvedbi Riječkog simfonijskog orkestra i Riječkog opernog zbora te Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a. Tako je odlučila publika koja je glasanjem za svoje favorite, šesti put za redom, donijela odluke o najboljim umjetničkim ostvarenjima u programu „Zajca“ protekle kazališne sezone.

Prema glasovima publike za najbolje ostvarene uloge u ansamblu Hrvatske drame nagrađeni su Olivera Baljak Nagradom“Andreja Blagojević“ za ulogu Živke Popović u predstavi “Gospođa ministarka” i ulogu Mamme Flore u predstavi „Vježbanje života – drugi put” te Edi Ćelić Nagradom „Galiano Pahor“ za ulogu Avijatičara u predstavi “Mali princ”.

Najbolja predstava Talijanske drame, dobitnica Nagrade „Giulio Marini“, je Il bonsai ha i rami corti / Bonsai ima kratke grančice“ Serene Ferraiuolo i Giuseppea Nicodema u režiji Giuseppea Nicodema.

Za najbolje su uloge u ansamblu Talijanske drame nagrađeni Serena Ferraiuolo za ulogu Stefanije Laganini u predstavi „Bonsai ima kratke grančice“  i ulogu u „Deset minuta do kraja svijeta“ u omnibusu „Prva komedija“ što joj donosi Nagradu „Gianna Depoli“ te Giuseppe Nicodemo kojem za uloge Bruna, Mladog Francovicha i D’Annunzija u predstavi “Vježbanje života – drugi put” i za ulogu Poslovnog čovjeka u predstavi „ Il piccolo principe/Mali princ”, odlazi Nagrada „Raniero Brumini“ .

Il bonsai Serena Ferraiuolo Foto Dražen Šokčević

Il bonsai, Serena Ferraiuolo / Foto: Dražen Šokčević

Najbolja predstava u opernom programu, dobitnica Nagrade „Boris Papandopulo“, prema odluci riječke publike je predstava „Madama Butterfly“ Giacoma Puccinija, pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa u režiji Dražena Siriščevića. Anamarija Knego je za uloge Cio-Cio-San u predstavi “Madama Butterfly” i Kleopatre u predstavi „Julije Cezar u Egiptu-iznova“ dobila Nagradu publike „Štefanija Lenković“ za najbolju žensku, a Giorgio Surian za ulogu Scarpije u operi „Tosca“ Nagradu publike „Milan Pichler“ za najbolju mušku opernu ulogu.

Nagrada publike „Boris Papandopulo“ za najbolju baletnu predstavu dodijeljena je predstavi „Plamteća voda“ na glazbu Juliena Tarridea, u koreografiji Andonisa Foniadakisa. Nagrađeni baletni umjetnici su Tea Rušin, dobitnica Nagrade „Olga Orlova“, za vodeću ulogu u predstavi „Čipka“ i dominantnu umjetničku razinu izvedbenosti u predstavi „Plamteća voda“ te Tilman Patzak, dobitnik Nagrade „Joža Komljenović“, za ulogu Orašara u baletu “Orašar” i dominantnu umjetničku razinu prisutnosti u predstavama „Čipka“ i „Plamteća voda“.

Plamteća voda / Foto: Dražen Šokčević

Nagradu publike „Slavko Šestak“ za najbolju ulogu u mjuziklu dobila je Elena Brumini za ulogu Evite u mjuziklu „Evita“, a Nagrada „Sarah Bernhardt“ za najbolje ostvarenje gostujuće umjetnice odlazi Nevi Rošić  za uloge Neve Rošić i Mafalde u predstavi “Vježbanje života – drugi put”.

Zbog novonastale epidemiološke situacije, dodjela nagrada koja nose imena istaknutih umjetnica i umjetnika riječkog Kazališta, neće moći biti upriličena kako je ranije planirano već će u subotu 21. studenoga, prigodom Noći kazališta, biti uručene nagrade, odnosno plakete samo najboljima u programu Baleta, te nagrada najboljoj gostujućoj umjetnici.

Nagrade za najbolja ostvarenja u Operi, kao i za najbolji koncert, bit će uručene dobitnicima u petak, 27. studenog nakon simfonijskog koncerta „Musorgski, Čajkovski“, a nagrade za najbolja ostvarenja Hrvatske i Talijanske drame, kao i ona za za najbolju predstavu u cjelokupnoj prošlosezonskoj produkciji „Zajca“ te najbolju ulogu u mjuziklu bit će pak dodijeljene nakon premijere predstave „Decameron“ u novom terminu početkom prosinca.

Kalendar događanja

Izložba
 • 04.12. – 20.12.
 • (00:00)

Izložba fotografija „Krajolici sjećanja u grafitima“ u Exportu

Izložba predstavlja fotografije koje su snimili istraživačica i istraživači koji rade na području bivše Jugoslavije: Roswitha Kersten-Pejanić, Vjeran Pavlaković, Eric Ušić i Kevin Kenjar...

Detaljnije

Predstava
 • 21.11. – 06.12.
 • (23:30)

Online predstava ‘Labirint’

‘Labirint’ je dirljiva životna drama koja publici pruža rijedak uvid u nevjerojatan um čovjeka zarobljenog u društvu koje nije dostatno evoluiralo....

Detaljnije

Izložba
 • 02.12. – 15.12.
 • (17:00)

Izložba “Naturalna semantika” Azre Svedružić i Demirela Pašalića

Naturalna semantika multimedijalna je izložba koja istražuje mogućnost dijaloga između prirode ljudi, prirode djela i prirode...

Detaljnije

Stand-up
 • 05.12.
 • (16:30)

LAJNAP: Samo crnjaci

Ne propustite poslušati crne fore koje su za vas pripremili LAJNAPovci Aleksandar Curać Šarić, Saša Turković, Vlatko Štampar i Goran Vugrinec...

Detaljnije

Predavanje
 • 07.12.
 • (13:00)

Online predavanje Roka Kranjca: Mogu li (društvene) igre mijenjati svijet?

Dizajner, aktivist i novinar Rok Kranjc održat će prvo predavanje u sklopu virtualnog Festivala održivosti - Nova pravila igre...

Detaljnije

Predstava
 • 07.12. – 08.12.
 • (20:00)

Predstava fizičkog kazališta Ivane Peranić „Pusta zemlja“

Nova predstava Ivane Peranić bavi krizom moderne civilizacije i svijesti, automatizacijom društva i kidanjem veza između pojedinca i zajednice...

Detaljnije