Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor HNK Ivana pl. Zajca te Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije sinoć su u dvorani Centra Zamet u Rijeci izveli monumentalnu i po mnogočemu simboličnu Drugu simfoniju Gustava Mahlera, poznatu i kao “Uskrsnuće”.

Nastupilo je stotinjak glazbenika u proširenom orkestru te sedamdesetak članova dvaju zborova. Dirigirao je novi glavni gost dirigent riječkoga HNK Philipp von Steinaecker, kojem je ovo bio inauguracijski nastup, a solistice na koncertu bile su nacionalna operna prvakinja, sopranistica Kristina Kolar i prvakinja riječke Opere, mezzosopranistica Ivana Srbljan.

Druga simfonija Gustava Mahlera izvedena u Centru Zamet (2)

Druga simfonija u c-molu, “Uskrsnuće” (“Auferstehung”), prvo je simfonijsko djelo Gustava Mahlera u kojem je skladatelj koristio ljudski glas po uzoru na Devetu simfoniju Ludwiga van Beethovena. Praizvedena je 1895. godine te je za skladateljeva života bila jedna od njegovih najpopularnijih i najuspjelijih kompozicija.

Gustav Mahler je austrijski skladatelj i dirigent češkog podrijetla koji je tijekom svoga života uživao status najpoznatijeg i vodećeg koncertnog i opernog dirigenta, a danas je jedan od najvažnijih kompozitora kasnog romantizma.

Novi glavni gost dirigent riječkoga HNK Philipp von Steinaecker

Novi glavni gost dirigent riječkoga HNK Philipp von Steinaecker

Mahlerovo “Uskrsnuće” večeras će se izvesti i u zagrebačkom Domu sportova, a svi oni koji neće biti tamo moći će je pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskog radija. Televizijska snimka bit će pak emitirana u jednom od termina rezerviranim za klasičnu glazbu na Trećem programu HTV-a.

Druga Mahlerova simfonija u c-molu izvedena je u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u suradnji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka i Hrvatske radiotelevizije.