U prostoru Exportdrv, u petak 3. srpnja 2020. godine riječko Gradsko kazalište lutaka u koprodukciji s Hrvatskom dramom HNK Ivana pl. Zajca premijerno je odigralo predstavu za mlade i odrasle „Kralj Edip“ .

„Kralj Edip“, jedno od temeljnih djela kazališta europskog kulturnog kruga, Sofoklova najznačajnija drama koju je Aristotel koristio kao najbolji primjer za ideju tragične sudbine, u adaptaciji i režiji Luciana Delprata postaje klasikom za nove generacije, one koje će Sofokla moći čitati kao svojeg suvremenika, a ne kao prašnjavu lektiru.

Naime, jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Cordobe (Argentina), redatelj, dramski pisac i pedagog rođen 1978., Luciano Delprato, ponudio je suvremeno čitanje klasične dramske literature, te na taj način približio lektirni naslov mladoj publici.

Uz pomoć novih medija, lutkarskog kazališta, animacije objekata, ova komorna predstava učinit će „Kralja Edipa“ značajnim i za one koji se prvi put susreću s tim naslovom, ali i one koji dobro poznaju svu kompleksnost grčkih tragedija.

U predstavi glume Edi Ćelić, Dean Krivačić, Mario Jovev, Alex Đaković i Nikola Nedić. Autorski tim, uz Argentinca Delprata, čine i dramaturginja Nataša Antulov, kostimografkinja i scenografkinja Manuela Paladin Šabanović te oblikovatelj svjetla Rafael Rodriguez. Asistentice redatelja su Ana Marija Brđanović i Noemo Dessardo.