Građani Rijeke imaju zaista mnogo razloga za ponos, budući da je Rijeka prvi hrvatski grad koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture, čime se upisuje na mapu europskih gradova koji su do sada nosili taj naslov, poput, primjerice, Marseilla, Graza, Dublina, Liverpoola, Atene, Roterdama, Genove i brojnih drugih gradova.

Podjela zastava Europske prijestolnice kulture

Za koncert Rijeka, moj grad, pripremljeno je 2000 EPK zastava, simbola kojim će tijekom 2020. godine biti obilježen grad i koje će biti podijeljene građanima s pozivom da ih izvjese na vidljiva mjesta i time ponosno iskažu kako pripadaju jedinstvenoj Rijeci – Luci različitosti.

Zastave će na kućicama postavljenima na Trgu 128. brigade građanima tijekom trajanja koncerta dijeliti volonteri kojima će se pridružiti i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, direktorica RIJEKE 2020 Emina Višnić i predsjednica uprave Novog lista, Ankica Kruljac.

Tijekom 2020. godine građani Rijeke i okolice postaju ambasadori Hrvatske pred europskom kulturnom publikom, budući da će tijekom iduće godine biti izvedeno više od 600 programa, a obnavljaju se i zgrade i objekti u Rijeci koji će biti namijenjeni kulturi i koji ostaju kao naslijeđe Europske prijestolnice kulture.

„Građani Rijeke imaju mnogo razloga za ponos, pa se tako nadam da će zastave koje će im biti podijeljene osvanuti na pročeljima zgrada, balkonima i prozorima. Ovaj koncert posvećujemo Riječanima i to je naša zajednička proslava iščekivanja 2020. godine“, istaknula je direktorica RIJEKE 2020, Emina Višnić.

Osim zastava, na koncertu će biti podijeljene i informativne brošure o EPK projektu koje je RIJEKA 2020 izradila u suradnji s Novim listom, dok će Novi list građanima podijeliti nekoliko stotina primjeraka reizdanja prvog broja Novog lista, od 2. siječnja 1900. godine.

„Kroz 120 godina postojanja Novog lista pratili smo sve važne događaje u Rijeci, a Europska prijestolnica kulture je zasigurno jedan od tih važnih događaja. Drago mi je što ćemo naš veliki 120. rođendan proslaviti u srcu grada zajedno s našim čitateljima “, rekla je direktorica marketinga Novog lista, Silvija Gerc Vodopija.

Koncert prepoznatljivih riječkih bendova

Na koncertu koji je u besplatan za posjetitelje nastupit će riječki super band Ri-Val, Let 3, turisti, Nord i Gerila.

Ri-Val se ponovno okupio nakon 22 godine, i uoči godine u kojoj Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture ispjevao pjesmu Moj grad, koja u sebi nosi tipičan riječki rock zvuk. Riječ je o intimnoj i nenametljivoj, ali snažnoj pjesmi koja nosi vrijednosti koje veliki dio Riječana osjeća i živi.

Glazbu i stihove pjesme potpisuje ‘dobri duh riječke rock scene’ Vlado Simcich Vava, dok je autor aranžmana Darko Terlević.

„Protekla tri mjeseca dok smo snimali pjesmu, a kasnije i spot intenzivno smo se družili i iskoristit ću još jednom priliku da se zahvalim svim kolegama i prijateljima što su se odazvali pozivu i drago mi je da se priča Ri-Vala održala i nakon 30 godina“, rekao je Vlado Simcich Vava, dok je Dražen Terlević istaknuo važnost Ri-Vala za generacije koje su odrastale 80-ih i 90-ih godina. „Zahvaljujem se Vavi što mi je pružio mogućnost napraviti aranžman za ovu pjesmu i mislim da je sjajno što je još jednom okupio dobru riječku glazbenu ekipu“, rekao je Terlević.

„Ri-Val je više od same muzike, s godinama smo na neki način postali obitelj. To je jedna neprocjenjiva priča i iako smo si kao kolege konkurencija, kroz sve ove godine nas je pratila međusobna solidarnost i uvijek mi je drago vidjeti sve te ljude. Ovaj koncert Leta 3 u Rijeci bit će naš posljednji nastup prije objavljivanja novog albuma i publici donosimo presjek naših najdražih pjesama“, kazao je Zoran Prodanović Prlja.

Publika na koncertu imat će priliku premijerno pogledati i videospot za pjesmu Rijeka, moj grad, koji je snimljen pod redateljskom palicom Radislava Jovanova Gonza.

Također, na događanju će biti prikazana i kratka video animacija koja će predstaviti najznačajnije dijelove programa Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu.

Svečano otvorenje Europske prijestolnice kulture u Rijeci održat će se 1. veljače 2020. godine u riječkoj luci, koja čini identitetsku točku ovog grada.