Predstavom “Koncert benda koji gleda u krivom smjeru” u Rijeci je 29. ožujka započeo Needcompany festival koji će trajati do petka 6. ožujka. Festival se održava u sklopu Europske prijestolnice kulture pod okriljem programskog pravca Doba moći koji se bavi ne samo poviješću Europe i Rijeke nego i sadašnjošću te specifičnom pozicijom umjetnosti u odnosu na moćne sile destrukcije i konstrukcije.

Prvog dana festivala publika je imala priliku pogledati i prvu izvedbu „Koncert benda koji gleda u krivom smjeru“ Maartena Seghersa. Predstava, čiji je Saghers redatelj i jedan od glumaca, a koja je odigrana u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, donijela je temu truda koji je nužan, portretirajući skupinu zapadnjačkih umjetnika koji beskonačno trče dalje.

„Tragam za možebitnom tragedijom u pokušajima pop glazbenika da komuniciraju i umjetnika da ih se čuje. Ovdje se sljubljuju tragedija i zabava. Ne očekuje se da budu usklađeni; oni ne postoje jedno bez drugog. Izvođenje pop glazbe metafora je za ljudskost, društvo, sljubljivanje i zajedništvo (ili barem težnju i pokušaj da se to ostvari) ili poteškoće koje proizlaze iz okupljanja ljudi. Ovaj metaforički potencijal čini glazbu i zvuk političkim i narodnim djelovanjem. Urođeni optimizam zabave tragedija je neopaženog poetskog i političkog značaja“, kaže Saghers o predstavi. Uz njega koji glumi gitarista i pjevača, u istoj je ulozi i Rambout Willems dok se Nicolas Field našao u ulozi bubnjara.

Još dvije predstave

Festival Needcompany nastavlja se u Rijeci još dvjema predstavama„Sve što je dobro“ i „Zauvijek“. Ulaznice za predstave mogu kupovatii preko online sustava Eventim, u HNK Ivana pl. Zajca, u RiHubu (Ivana Grohovca 1a), a sat vremena prije početka predstave dostupne su na blagajni kazališta. Za one koji kupe 8 ili više ulaznica, popust je 30%. Za studente i umirovljenike popust je 40%.