Na prostoru bivšeg Tenka okupilo se više od 5.000 posjetitelja, koje su na glazbeno putovanje od Splita preko zagrebačkih Gajnica pa do osječkih ulica poveli TBF, Hladno pivo i Kranšvester.

Izumitelj „ping-pong đira“, splitski The Beat Fleet, razbudio je publiku nizom svojih hitova, pa su se uglas pjevali stihovi pjesama kao što su Data, Veseljko, Lud u mozak, Smak svita, Uvik kontra, Genije te Pozitivan stav uz uvijek aktualnu poruku „ostani zdrav, nemoj se zarazit“.

Gajnički punkeri koji su s godinama izrasli u punokrvnu rock atrakciju studentima su se predstavili kompilacijom pjesama uglavnom iz „ovog tisućljeća“ uz pokoji stariji hit. Otvorili su koncert pjesmom Šamar, koja je danas (na žalost) jednako aktualna kao i 2003. godine kada je objavljena. Svoje su mjesto našle pjesme Pitala si me, Pravo ja, Konobar, Nema više i mnoge druge.

Točku na „i“ ovogodišnjeg SDF-a stavio je osječki duo Kranšvester. Sa slavonskih ravnica na trsatsko su brdo donijeli naramak brzopoteznih rima ispunjenih poznatim sarkastičnim, duhovitim i provokativnim komentarima na hrvatsku sadašnjost, pokazavši kako njihovi stihovi brzo dolaze do „srca i uma“ mlađe publike.

Jučer je završio i Culture Week, odnosno kulturni, zabavni, edukativni i sportski dio Student Day Festivala. Na Vojnom igralištu na Trsatu studenti su odmjerili snage u nogometu i košarci, a ljubitelji aktivnog života mogli su odraditi trening uz riječki Centar Actieve. Time je zaključeno tjedan dana zanimljivih programa koji su dodali novu dimenziju početku nove akademske godine Sveučilišta u Rijeci.

Koncertni program posjetilo je više od 10 tisuća ljudi, od četvrtka do subote, a još nekoliko tisuća sudjelovalo je u kulturnim, zabavnim, edukativnim i sportskim aktivnostima tijekom tjedna. Odjeci SDF-a trajat će do kraja listopada, jer do tada svi studenti uz predočenje iskaznice, imaju priliku besplatno posjetiti izložbe Muzeja grada Rijeke.

Zanimljivo je dodati i kako je tijekom 3 dana SDF-a u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo testirano više od 1.000 sudionika festivala, od čega je samo dvoje imalo pozitivan test na COVID 19.

Festival organiziraju Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i RIKUP uz pokroviteljstvo Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Sveučilišta u Rijeci. Glavni sponzor je Karlovačka pivovara, pokrovitelji su Erste banka i JGL, a medijski partneri Torpedo Media i Laganini FM te studentski portal Kišobran.

Pogledajte fotogaleriju Damira Zamaklara i Ivora Mažara (press SDF).