Kao najava premijere predstave „Bakice”, 17. prosinca otvorena je izložba stripova studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci u prostoru SKC galerije na kojoj su se mogli vidjeti radovi inspirirani životnim pričama žena, umirovljenica, koje skupljaju boce kako bi „podebljale” svoje izuzetno male mirovine. Izložbu su organizirale Igralke, kolektiv glumica iz Rijeke, koje su potom, 21. prosinca premijerno prikazale svoju predstavu u dvorani Filodrammatice.

Dokumentarna predstava

Dokumentarna predstava „Bakice” nastala je prema svjedočanstvima siromašnih starijih žena koje preživljavaju skupljajući plastične boce. U gradu su svugdje oko nas, ali tko su one? Koje su njihove životne priče? Što im je bitno u životu, što im daje snagu? I kako doprinose društvu, iako društvo to možda ne vidi, ne broji i ne priznaje? Ovo je predstava o radu, dostojanstvu, mladosti i starosti, preživljavanju i životu žena starijih od 65 godina, i o svima nama.

Autorice predstave povezale su se sa četiri žene koje su si odabrale imena Albina, Marta, Suzana i Ljudmila. Na osnovi priča tih žena autorice su u procesu skupno osmišljenog kazališta napravile predstavu u kojoj se te priče povezuju s pričama njihovih vlastitih baka i drugih žena koje poznaju. Pozicija žene istražuje se kroz prizmu društvenih vrijednosti kao što su socijalna sigurnost, (ne)ravnopravnost, socijalna uključenost te dostojanstven život. U vrijeme kada je postalo “normalno” kopaju po kontejnerima, pitamo se gdje smo i kamo idemo, kao pojedinci i kao društvo.

Autorice predstave su: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol, Vanda Velagić, Tjaša Črnigoj; redateljica i dramaturginja je Tjaša Črnigoj, scenografiju potpisuje Paola Lugarić, a kostimografiju i oblikovanje programske knjižice Tanja Blašković.

Kalendar događanja