U subotu, 24. kolovoza održan je peti humanitarni plivački maraton u organizaciji udruge Koga briga i mnogobrojnih partnera. Svake godine, uz kotizaciju od nekoliko dkakanesetaka kuna stotinjak humanitaraca sudjeluje u maratonu kako bi zajednički ostvarili cilj – pomoći onima kojima je pomoć potrebna.

Iako su maratoni do sada bili organizirani za pojedine osobe, ove godine maraton je postao dio većeg projekta „Na noge” kojemu je cilj skupiti 2,5 milijuna eura kako bi kupili četiri lokomata. Lokomati su rehabilitacijski uređaji koji pomažu u vraćanju funkcionalnosti donjih ekstremiteta odraslih i djece.

Plivači su krenuli s plaže Empeduja, a završili rutu dugu 2,5 kilometra na plaži Kantrida. Najbrži plivač s 30 minuta je Diego Ivanović koji je svoje prvo mjesto podijelio s Damjanom Gardašanićem, a s pet minuta zakašnjenja na cilj je stigla najbrža plivačica maratona Edda Škorić.

Za sve sudionike utrke bio je osiguran topli obrok – srdelice, a osim nagrada koje su svi dobili, dijelile su se i majice organizatorske udruge. Iako su participirali i profesionalni plivači, mnogi sudionici su rekreativci kojima je ipak važniji humanitarni karakter maratona, nego samo natjecanje. Na kraju, naglasak samog maratona nije na utrkivanju već na tome da oni koji mogu pomognu onima kojima je pomoć potrebna.

Maraton je dio programa Kultura življenja unutar projekta Kantrida FKK2020 – Europski kvart kulture, a nastavlja se na humanitarne akcije održane u Fužinama i na Brudetijadu održanu prošli vikend na Morskom prascu.