Kao i u prošlim trima izdanjima, i na ovogodišnjem maratonu u organizaciji udruge Koga briga plivalo se od plaže Kantrida s okretom ispred Vile Nora i povratkom natrag na plažu Kantrida, a na dionici dugoj oko dva kilometra okušali su se profesionalci i rekreativci.

Među 78 prijavljenih sudionika našao se i riječki gradonačelnik Marko Filipović, koji nije prvi put dao podršku humanitarnoj svrsi ovog maratona upravo plivanjem.
„Zahvaljujem udruzi Koga briga na osmom po redu humanitarnom maratonu, a najbitnije je da smo svi ovdje s plemenitim ciljem,“ kazao je gradonačelnik Filipović.

8. plivački maraton Koga briga

Podršku humanitarnom maratonu dao je i riječki gradonačelnik Marko Filipović

Maraton je najbrže isplivao Mauro Bobanović, dok je u ženskoj konkurenciji prva došla njegova sestra Ana Bobanović. Oboje su članovi Plivačkog kluba Primorje, iz kojeg su brojni članovi sudjelovali na maratonu. U kategoriji osoba s invaliditetom maraton je najbrže isplivao Antonio Žunić, dok je najstariji plivač maratona bio  70-godišnji Velimir Cvjetković.

8. plivački maraton Koga briga

Pobjednik maratona Mauro Bobanović iz PK Primorje

Prvi maraton, koji se po rutu plivanoj prvih godina zove „Od prasca do prasca“ održan je 2015. godine, kada su prikupljana sredstva kako bi se Mateu Miletiću, mladom plivaču s invaliditetom, olakšao boravak na teškom operativnom zahvatu u Njemačkoj.
„Iznimno uspjela akcija bila je najveći motiv da dalje nastavimo još jačim žarom. Iako na svim našim akcijama prikupljamo sredstva, ona nisu jedini i isključivi razlog naših okupljanja, mi želimo među ljudima širiti pozitivnu energiju, promovirati različitosti, inkluziju kroz sport, želimo širiti svijest o problemima što nas okružuju u svakodnevnom životu. Upravo iz tog razloga osmo izdanje humanitarnog plivačkog maratona posvećeno je udomiteljstvu, pa će se tako maraton održava u suradnji s udrugom DAMDOM, koja je u subotu, 3. rujna, na Kantridi bila domaćin Nacionalnom susretu udomiteljskih obitelji“, ističu u udruzi Koga briga, zahvaljujući svima na sudjelovanju u maratonu i prikupljanju humanitarnih sredstava za plemeniti cilj, poručujući kako niti jedno dijete ne bi smjelo odrastati bez roditelja i toplog obiteljskog okruženja.

8. plivački maraton Koga briga

Sudjelovalo 78 plivača-humanitaraca

Udruga DAMDOM osnovana je 2009. godine s ciljem pružanja podrške udomiteljskim obiteljima, odnosno poticanja razvoja kvalitetnog urbanog udomiteljstva, a vodeći se pritom idejom da niti jedno dijete ne bi trebalo odrastati bez roditelja i bez toplog obiteljskog okruženja.

Sredstvima prikupljenim od kotizacije i donacija pomoći će se udruzi DAMDOM u provedbi i realizaciji njihovih projekata, ali i Boćarskom klubu osoba s invaliditetom Pulac za odlazak na zadnji turnir državnog prvenstva.

Kalendar događanja

Izložba
 • 09.04. – 27.04.
 • (19:00)

Izložba “Budi susjed!” i Urbani separe u Galeriji Kortil

Izložba pokazuje što se dogodi Rijeci kada se spoji deset tisuća susjeda, posjetitelja, stručnjaka, volontera, institucija, partnera, turista i mjesnih odbora...

Detaljnije

Radionica
 • 20.04.
 • (12:00)

Geštalt psihološka radionica

Geštalt psihološka radionica o gaslightingu na kojoj će psihologinja Mia Rukavina nastojati stvoriti prostor za holistički pristup temi s fokusom na osnaživanje žena...

Detaljnije

Izložba
 • 19.04. – 20.04.
 • (12:00)

Izložba na Sajmu 3N: Napusti normalne naprave

Zagrebačka Radiona te slovenski kolektivi Cirkulacija2 i BridA sudjeluju u izlagačkom dijelu Sajma 3N: Napusti normalne naprave u dvorani Filodrammatice...

Detaljnije

Druženje
 • 23.04.
 • (18:30)

Upoznaj umjetnika u MMSU-u: Vlad Nancă

Rumunjski umjetnik Vlad Nancă, koji je trenutno u Rijeci na umjetničkoj rezidenciji Kamov, predstavit će nam svoju dvadesetogodišnju karijeru...

Detaljnije

Predavanje
 • 25.04.
 • (13:00)

Predavanje „EU projekti – moj izbor za karijeru!“ na Filozofskom fakultetu

Predavanje će održati Srđan Kerčević iz Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije....

Detaljnije

Književni susret
 • 26.04.
 • (18:00)

Impulse festival: Promocija “Antologije hrvatske i srpske slem poezije” u GKR-u

Jedinstveni kulturni poduhvat koji na jednom mjestu okuplja 64 pjesnika i pjesnikinje iz dviju susjednih država koji na 368 stranica predstavljaju svoju poeziju ...

Detaljnije