Kinesko izaslanstvo predvodi zamjenik direktora Odjela za međunarodnu suradnju Ministarstva znanosti i tehnologije, Chen Linhao, a s njim su stigli i dvoje kolega iz Ministarstva, iz Odsjeka za Euroaziju, direktor Zhou Yu te gđa Sun Xueping, kao i direktor Odsjeka za europske poslove Kineske akademije znanosti Gong Haihua.

Tijekom jutra izaslanici su posjetili Medicinski fakultet te se susreli s rektoricom riječkog sveučilišta, Snježanom Prijić Samaržijom kako bi istražili potencijale buduće suradnje, a na Kampusu je uz stručno vodstvo profesora Lade Kranjčevića, predstojnika Centra za napredno računanje i modeliranje Sveučilišta u Rijeci, izaslanicima predstavljeno superračunalo BURA.

U poslijepodnevnim satima kineska se delegacija u RiHubu susrela s dijelom tima RIJEKE 2020 te im je predstavljen kulturni program projekta Europske prijestolnice kulture 2020 kojeg čini preko 600 događaja nastalih u suradnji s preko 250 kulturnih ustanova i organizacija iz 40 zemalja Europe i svijeta. Obzirom da je važan aspekt riječkog EPK projekta i izgradnja novih kulturnih, odnosno, obnova starih objekata, izaslanicima je predstavljen i kompleks Rikard Benčić u sklopu kojeg nastaje budući Art kvart. Podsjetimo,
ovaj bivši industrijski kompleks bit će revitaliziran, a objekti koji ga čine prenamijenjeni – u Palaču šećerane tako će preseliti Muzej grada Rijeke, Ciglena kuća udomit će buduću Dječju kuća, a tu će svoje mjesto naći i nova Gradska knjižnica, dok je Muzej moderne i suvremene umjetnosti već preselio u kompleks na jesen 2017. godine.

Uz razgledavanje broda Galeb, HNK Ivana pl. Zajca te zgrade Exportdrva zaključen je posjet kineskih izaslanika gradu Rijeci.