U srijedu 19. svibnja 2021. godine, u 12.00 sati, u Vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16/ prizemlje,  održat će se predstavljanje knjige „Osporavani grad: Rijeka 1918. – 1924. Pet godina borbi i pobuna” autora Giacoma Scottija.

Predstavljanju knjige će prisustvovati gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš, a o knjizi će govoriti autor Giacomo Scotti, prevoditelj i pisac pogovora Damir Grubiša te u ime izdavača, Naklade Kvarner, Franjo Butorac.

„Ova Scottijeva knjiga hommage je njegovoj Rijeci, gradu dijaloga, gradu tolerancije i razumijevanja, i nudi u prvom redu talijanskom čitatelju jedan novi historiografski rakurs, često prešućene činjenice i interpretacije tih sudbonosnih događaja koje su imale dalekosežnu reperkusiju i za čitavu europsku povijest, a hrvatskom čitatelju objektivno prikazuje nasilje i progone u doba danuncijade, kao i fašističkog državnog udara na Slobodnu Državu Rijeka, kao na jednu povijesnu epizodu koja još i danas izaziva prijepore, osporavanja, suprotstavljene interpretacije, revizije i pokušaje rehabilitacije jedne totalitarističke ideologije i prakse koju je suvremena Europa odbacila i osudila. Iako, za Scottija antifašistu, opasnost od ponovnog rađanja jednog novog oblika fašizma ne smije se nikada izgubiti iz vida.“ stoji između ostalog u pogovoru knjige koji potpisuje prof. dr. Damir Grubiša.

Zbog ograničenog broja posjetitelja sukladno epidemiološkim mjerama, svi zainteresirani građani predstavljanje će moći pratiti i online na našem portalu Moja Rijeka te na YouTube kanalu Grada Rijeke, na poveznici: https://youtu.be/ODxlqoBWxdA

Giacomo Scotti je novinar, književni prevoditelj, publicist, pjesnik, pripovjedač, romanopisac, povjesničar, kritičar i esejist. Objavio je osamdesetak knjiga na hrvatskom i talijanskom jeziku. Jedan je od osnivača “Riječkog književnog kruga“. Rođen je 1. 12. 1928. u Savianu. Živi i radi u Rijeci od 1947. godine. Dobitnik je brojnih međunarodnih i nacionalnih nagrada, a 2008. godine dobio je Nagradu za životno djelo Grada Rijeke za izniman doprinos na području književnosti i prevoditeljstva u promicanju i jačanju kulturne suradnje između hrvatskog i talijanskog naroda.

Kada?

19.05.2021.
12:00