Međunarodni simpozij keramike Innsbruck-Tirol osnovan je 2005. godine i od tada se održava svake tri godine. Održan je u suradnji sa Simpozijem Gmunden. Naglasak je na sudjelovanju poznatih evropskih umjetnika, čija se djela nalaze u muzejima širom svijeta. 2020. godine fokus je bio na umjetnicima iz dviju Europskih prijestolnica kulture – Rijeke i Galwaya te je temeljem toga ostvarena i suradnja s HDLU Rijeka kao i gostovanje izložbe.

Na izložbi sa svojim radovima sudjeluju umjetnici Bánkuti Gábor (Mađarska), Elisabeth Ehart-DaviesGabriela Nepo-Stieldorf i Elisabeth Melkonyan (Austrija), Annamaria Gelmi (Italija), Hannes Seebacher (Austrija, Njemačka), Lorna Murphy (Irska) te Roce Boris, Mladen Ivančić i Dijana Trtanj (Hrvatska).

Tradicije se prenose autentičnim likovnim doživljajem i u sklopu njih je potraga za identitetom kulturnog područja. Šesta po redu kolonija umjetničke keramike  nastavlja put rada umjetnika u glini, a  glavni pokretač, inspiracija i motiv je nematerijalna kulturna baština i tradicija.  Autentično, specifično i snažno autori su prihvatili izazov te svojim uradcima potvrdili su mogućnost spoja suvremenosti i povijesti pružajući opipljive vrijednosti arte facta. U svim radovima dominantna je energija koja zrači, snaga koja proizlazi iz tradicije spojene s otvorenošću prema kreativnom stvaranju i suvremenim tokovima umjetnosti. Trag vremena u tome je prisutan nenametljivo i blago, on proizlazi iz baze stvaranja, iz zemlje, gline, osnove i pokreta…  Suvremena keramika, kao najstariji materijal za ljudsko oblikovanje, u najvišem stupnju kombinira kulturno-povijesne fenomene sa suvremenim izjavama i specifičnostima svakog umjetnika te se na taj način suprotstavlja globalizaciji.. Zajedničkim radom, razmjenom ideja i iskustava između umjetnika koji žive u Tirolu i kolega iz drugih zemalja i kultura, širi se pogled na domaća i međunarodna umjetnička događanja. Izložba prikazuje moderna keramička djela koja ulaze u uzbudljiv dijalog s predmetima iz muzejske zbirke. Kreatori kao i gledatelji uključeni su i pozvani u pojedinačne asocijacije i razmišljanja. Ostvaren je neobično velik spektar suvremene keramičke umjetnosti u kontekstu tradicionalne umjetnosti, a kroz kombinaciju s crossover umjetnicima  dolazi do prepleta sa drugim umjetničkim medijima, stoji u opisu izložbe.

Zbog poštivanja epidemioloških mjera neće biti programa svečanog otvorenja izložbe, ali će na dan otvorenja umjetnici u galeriji biti od 17 do 20 sati.

Izložba ostaje otvorena do 2. kolovoza i može se pogledati od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati i subotom od 10 do 13 sati, dok je galerija nedjeljom zatvorena.

Za vrijeme trajanja ove izložbe, u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, 26., 27. i 29. srpnja održat će se radionica keramike poznatog riječkog keramičara Borisa Roce.

Na radionici koja će se održati u večernjim satima (od 19 do 20:30 sati) može sudjelovati 15 polaznika, a za sudjelovanje se potrebno prijaviti na mail adresu hdlur@ri.t-com-hr, a organizatori poručuju kako bi svi polaznici trebali donijeti svoje kistove (barem jedan plosnati za tempere i jedan mekani okrugli za akvarel).

Boris Roce rođen je 1952. u Kičevu (Rep. Makedonija). Školovao se u Rijeci, gdje je završio Pedagoški fakultet, Odjel likovnih umjetnosti – smjer grafika, u klasi profesora Josipa Butkovića. Bavi se keramikom i grafikom i pedagoškim radom. Dugogodišnji je voditelj grafičke i keramičke radionice za nadarene učenike u Novigradu u Istri (“Novigradsko proljeće”). Vodio je grafičke i keramičke radionice u Školi Mira u Mrkoplju. Vodi tečajeve keramike pri Narodnom učilištu u Rijeci i radionice  keramike i grafike u Hrvatskoj  i inozemstvu. Do sada je održao 50 samostalnih  izložbi i sudjelovao na preko 500 skupnih. Sudjelovao je na više od 46 keramičarskih raku-kolonija. Dobitnik je mnogih nagrada: međunarodnih (24) i  nacionalnih (9). Član je HDLU Rijeka, Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) i KERAMEIKON-a iz Varaždina. Živi i djeluje u Rijeci.

Kada?

22.07.2021.
17:00