U četvrtak, 29. listopada u 15 sati bit će održana online rasprava „Nakon Velikog rata: Izložba iza kulisa“, koja je prateći program velike izložbe „Nakon Velikog rata. Nova Europa 1918. – 1923.“ postavljene na riječkom Trgu 111. brigade HV-a do 11. studenog ove godine, u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Tema rasprave bit će sama izložba Nakon Velikog rata, kao i izazovi povezani s procesom stvaranja međunarodnih povijesnih izložbi uopće.

Online raspravu bit će moguće pratiti putem YouTube kanala Europske mreže sjećanja i solidarnosti, koja je i organizator izložbe i popratnog programa, uz obvezne prethodne prijave putem poveznice objavljene na web stranici rijeka2020.eu.

Govornici su Jay Winter, profesor emeritusne povijesti na sveučilištu Yale, Ewelina Szpak s Instituta za povijest Poljske akademije znanosti  te suvlasnik studija JAZ + Architekci arhitekt Andrzej Jaworski.

Moderatori online rasprave bit će Bartosz Dziewanowski-Stefańczyk iz Europske mreže sjećanja i solidarnosti te Vjeran Pavlaković sa Sveučilišta u Rijeci.

Podsjetimo, međunarodna izložba na otvorenom „Nakon Velikog rata. Nova Europa 1918. – 1923.“ koja je postavljena na Trgu 111. brigade HV-a u Rijeci u organizaciji Instituta Europska mreža sjećanje i solidarnost besplatna je za posjetitelje i do 11. studenog dostupna od 0 do 24 sata.

Kroz raznolike multimedijalne formate, na izložbi se predstavlja više od 40 povjesničara iz 18 zemalja, koji pripovijedaju priču o rađanju novog poretka u Europi nakon 1918. godine, s posebnim naglaskom na zemlje Srednje i Istočne Europe.

Izložba ima oblik bijelo-srebrnog kockastog paviljona te sadrži više od 200 fotografija, preslika dokumenata, filmova, tekstova, pokretnih slika te interaktivnih izložaka smještenih kako unutar paviljona, tako i na njegovim vanjskim zidovima, a vrlo specifičan i dojmljiv dio izložbe sačinjavaju i pozadinski zvukovi iz tog doba. Povijesni dokumenti koje je na izložbi moguće vidjeti i osobna sjećanja stvaraju priču o teškim počecima Nove Europe te nasljeđu koje i danas utječe na njezine stanovnike, unatoč činjenici da je Veliki rat završio prije sto godina.

Izložbu je moguće posjetiti uz poštivanje svih važećih mjera za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se posjetitelji pozivaju na poštivanje mjera: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

Organizator izložbe je Institut Europska mreža sjećanje i solidarnost (PL, DE, HU, RO, SL).
Partneri su: Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću (Zagreb), Filozofski fakultet u Rijeci, Grad Rijeka i RIJEKA 2020.

Kada?

29.10.2020.
15:00

Kalendar događanja

Izložba
 • 04.12. – 20.12.
 • (00:00)

Izložba fotografija „Krajolici sjećanja u grafitima“ u Exportu

Izložba predstavlja fotografije koje su snimili istraživačica i istraživači koji rade na području bivše Jugoslavije: Roswitha Kersten-Pejanić, Vjeran Pavlaković, Eric Ušić i Kevin Kenjar...

Detaljnije

Projekcija
 • 01.12. – 07.12.
 • (17:00)

Riječka premijera filma “Kumek” Darija Juričana

Film o kojem govori cijela Hrvatska konačno stiže na veliko platno Art-kina, 1. prosinca u dvostrukom terminu prikazivanja....

Detaljnije

Predstava
 • 21.11. – 06.12.
 • (23:30)

Online predstava ‘Labirint’

‘Labirint’ je dirljiva životna drama koja publici pruža rijedak uvid u nevjerojatan um čovjeka zarobljenog u društvu koje nije dostatno evoluiralo....

Detaljnije

Izložba
 • 02.12. – 15.12.
 • (17:00)

Izložba “Naturalna semantika” Azre Svedružić i Demirela Pašalića

Naturalna semantika multimedijalna je izložba koja istražuje mogućnost dijaloga između prirode ljudi, prirode djela i prirode...

Detaljnije

Izložba
 • 03.12. – 15.01.
 • (19:00)

“Loše odluke, pola zabave” švicarske umjetničke skupine !Mediengruppe Bitnik

Izložba se bavi problematikom sve prisutnijeg upošljavanja algoritama u procjeni naših osobnosti i odlučivanja jesmo li „uzorni“ građani ili zaposlenici...

Detaljnije

Projekcija
 • 03.12.
 • (19:00)

Horor drama „Mali Joe“ Jessice Hausner

"Mali Joe", austrijsko-britansko-njemačko-francuska koprodukcija, novi je naslov na programu Art-kina u prosincu...

Detaljnije