Na YouTube kanalu Rijeke 2020 te na web stranici rijeka2020.eu ekskluzivno je, kao sastavni dio programa Europske prijestolnice kulture, dostupna polusatna predstava ‘Labirint’ (‘Conundrum’), autora i režisera Paula Anthonyja Morrisa, umjetničkog direktora tvrtke Crying in the Wilderness Productions (CITWP), pridružene organizacije jednog od najistaknutijih londonskih kazališta Young Vic.

‘Labirint’ je dirljiva životna drama koja publici pruža rijedak uvid u nevjerojatan um čovjeka zarobljenog u društvu koje nije dostatno evoluiralo.

Glavni protagonist predstave je Fidel, čiji su roditelji migrirali preko Atlantika tražeći posao u Velikoj Britaniji. Slično Rijeci, gradu dolazaka i odlazaka, migracija je također bila važna značajka britanske raznolikosti i kulturnog bogatstva, ponajprije zbog svojih luka (Bristol, Liverpool i London), koje su ujedno bile i ‘vrata’ za ostatak Ujedinjenog Kraljevstva i zapadne Europe.

Predstava ‘Labrint’ progovara o postojanosti, raznolikosti i inventivnosti, što Rijeku čini njenim savršenim privremenim domom. Ona progovara o utjecaju migracije na ljudsku psihu.

London – Rijeka – London

Drama je napisana tijekom nekoliko razvojnih stadija, od 2014. do 2016. godine evoluirala je u projekt koji su izvodila tri glumca i četiri glazbenika, a 2017. s velikim je uspjehom eksperimentalno izvedena pred publikom u kazalištu Arcola u Londonu.

U kolovozu 2020. izrađena je skraćena, polusatna verzija predstave koja se izvela u sklopu virtualnog festivala Surveillence u Londonu i upravo će ta snimka predstave biti dostupna za svu zainteresiranu publiku putem YouTube kanala i web stranice Rijeke 2020, kao sastavni dio projekta Europske prijestolnice kulture te kao uvod u originalnu, 70-ominutnu verziju koja će se prikazati u Londonu kada to bude dozvoljavala epidemiološka situacija.

U svom završnom obliku, predstava je predložena i izabrana na Javnom pozivu za obilježavanje i uključivanje projekata u program Europske prijestolnice kulture 2019. godine.

Autor i redatelj projekta za produkcijsku kuću Crying in the Wilderness (vanjskog suradnika kazališta Young Vic u Londonu) je Paul Anthony Morris, izvođači su Anthony Ofoegbu (Fidel) i Filip Krenus (psihijatar), a koreograf Shane Shambhu.

Snimku predstave naručili su Certain Blacks za festival Surveillence, a koproducent za Hrvatsku i projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture je Honey-tongued Theatre Productions iz Londona. Predstavu je podržao Arts Council, najveće tijelo za financiranje u Velikoj Britaniji.

(Foto: Conundrum production image)

Kada?

21.11.2020. – 06.12.2020.
23:30