Oblomo: zaposlen lijenošću instalacija je slovenskoga multimedijalnog umjetnika Saše Sedlačeka. Temelji se na njegovu projektu Oblomoblockchain platformi za vrednovanje lijenosti u doba sve prisutnije automatizacije rada i umjetne inteligencije, i bit će prvi put predstavljena javnosti.

Smještena u lounge zoni Exportdrva, instalacija sastavljena od ležaljki, raznih senzora i sustava koji upošljava računalni vid i strojno učenje posjetiteljima će u zamjenu za njihovu lijenost i besposličarenje isplaćivati Oblomo Coin u njihove elektronske novčanike. Korisnici će tu kriptovalutu moći proizvoditi i u udobnosti vlastita doma na svojim računalima i telefonima. Coini će se moći trošiti na platformi Oblomo Bay, elektronskoj trgovini reklama, kampanja i projekata, na kojoj će biti dostupni i drugi proizvodi i usluge poput zabavnih aplikacija, promotivnih majica i naočala za spavanje.

Projekt je dobio ime prema romanu Oblomov ruskog pisca Ivana Gončarova iz 1859., u kojem je glavni lik Ilija Ilič Oblomov, nedvojbeno najljeniji junak u svjetskoj književnosti. Iako većinu vremenu provodi u krevetu, Oblomov zapravo nije tolika lijenčina – ili je lijen samo u fizičkom smislu – budući da je u intelektualnom smislu prava vatrena kugla energije.

Oblomov je vizionarska reprezentacija pojedinca 21. stoljeća, u kojem će fizički posao uskoro obavljati umjetna inteligencija i roboti. S obzirom na uništavajući utjecaj neprekidna ljudskog djelovanja na okoliš, projekt nosi i važnu poruku o očuvanju okoliša i zdravlja: ljenčarenje je organsko, ekološko i zdravo.

Otvorenje instalacije je u petak, 21. kolovoza, u 19 sati, u Exportdrvu, gdje ostaje do 30. rujna.

Instalaciju posjetite do 13. rujna svakim danom od 17 do 21 sat, dok će nakon tog datuma do 30. rujna biti otvorena svakim danom od 11 do 21 sat.

O umjetniku

Sašo Sedlaček je diplomirao kiparstvo i video na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Ljubljani (UL ALUO), gdje od 2015. godine radi kao izvanredni profesor za video i nove medije. Za svoj je rad dobio brojne nagrade, a njegovi su radovi uključeni u razne privatne i javne kolekcije.

Organizator je Drugo more, a partneri: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti (Ljubljana, SI), Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko (SI).

Projekt je koproduciran u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, uz podršku Odijela za kulturu Grada Rijeke, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Republike Slovenije i Grada Ljubljane.

Kada?

21.08.2020. – 30.09.2020.
19:00

Kalendar događanja

Predstava
 • 15.01. – 16.01.
 • (19:00)

Predstava “Dekameron” u HNK Ivana pl. Zajca

Predstavu Talijanske drame, u suradnji s Hrvatskom dramom, redateljski potpisuje Luciano Delprato, koji je ujedno i autor adaptacije....

Detaljnije

Izložba
 • 15.01. – 15.03.
 • (00:00)

Ovo je Rijeka – stotinu uspomena, jedna priča

Od petka, 15. siječnja 2021.g. u Exportu na Delti bit će postavljena izložba “Ovo je Rijeka – stotinu uspomena, jedna priča”, koja predstavlja predmete vezane uz nogometni klub Rijeka iz privatnih kolekcija Zvonimira Krpana i Miš...

Detaljnije

Predstava
 • 15.01. – 16.01.
 • (19:00)

„Druga koža, treće žene“ Plesne grupe Magija

Nova predstava inkluzivnog plesnog kolektiva iz Rijeke nasta u suradnji s IMRC plesnim kolektivom iz Zagreba i KIP-om iz Splita...

Detaljnije

Izložba
 • 16.01. – 22.01.
 • (19:00)

Samostalna izložba: Svjetovi Gaie Radić

U Galeriji SKC od ovog vikenda moći će se pogledat izložba „Svjetovi”, mlade umjetnice Gaie Radić....

Detaljnije

Predstava
 • 19.01. – 22.01.
 • (00:00)

Sofoklo – Delprato: Kralj Edip

Jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Cordobe, Luciano Delprato, ponudit će suvremeno čitanje klasične dramske literature, te na taj način približiti lektirni naslov mladoj publici....

Detaljnije

Projekcija
 • 31.01.
 • (18:00)

Ljubav u doba korone: Kultna romantična drama „Mostovi okruga Madison“

Kultna romantična drama Clinta Eastwooda, snimljena prema istoimenom bestseleru Roberta Jamesa Wallera, izmamila je suze na oči milijunima gledatelja. ...

Detaljnije